Verdensbanken: Polen får vækst på 3,7 procent

  vaekst_polen_hotel_luksus_warszawa_jens_moerch
  Alle hoteller lukkes helt ned fra den 28. december. Arkivfoto.

  At Polen er blandt de lande med den højeste vækst ses tydelige i gadebilledet i Warszawa. Nye skyskrabere skyder op, ligesom mængden af mondæne luksushoteller også tager til i styrke. Her er det hotellet H15 i centrum af Warszawa, der åbnede sidste år. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WASHINGTON: Verdensbanken har nedjusteret forventningerne til den globale vækst i år, men skønnet for Polen fastholdes til 3,7 procent.


  Flygtningekrisen får Verdensbanken til at nedjustere den globale vækstprognose fra 2,9 procent til 2,4 procent, mens banken fastholder prognose for Polen på 3,7 procent i 2016.

  Nedjustering i 2017 og 2018

  Mens Polen slipper for en nedjustering i år, så forudser Verdensbanken at Polens vækst i bruttonationalproduktet (BNP) i 2017 og 2018 kun bliver på 3,5 procent. Ved bankens skøn i januar var prognosen på 3,9 procent begge år.

  Dyr reform

  Verdensbanken argumenterer nedsættelsen i de kommende år i Polen med, at regeringen har lanceret et dyrt program for børnefamilier, der betyder at forældre får 500 zloty om måneden pr. barn hvis de er meget fattige, mens alle polakker sikres tilskuddet fra barn nummer to og opefter.

  Flygtninge og stagnation

  Verdensbankens generelle nedjustering hænger sammen med flygtningestrømmene i lande med svage økonomier, lavere råvarepriser, stagnation i den globale handel og et fald i kapitaloverførsler.