Vil samle støtte til international Smolensk undersøgelse

Smolensk_10_apr_2010_Rusland_Polen_præsident_0

Polens opposition, Lov og Retfærdighedspartiet, har sendt to højtstående medlemmer til USA, for at samle støtte til en international undersøgelse af ulykken ved Smolensk den 10. april 2010. Arkivfoto.


WARSZAWA: Medlemmer af Polens opposition, Lov og Retfærdighedspartiet, er i USA for at samle opbakning til en international Smolensk undersøgelse. Regeringen raser.


Debatten om Smolensk katastrofen, hvor præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker omkom på vej til Katyn-mindehøjtidelighed, fortsætter i Polen. Den polske opposition samler støtte, uden om den polske regering, til at gennemføre en international og uvildig undersøgelse af ulykken i Smolensk.

PiS til USA

Tidligere udenrigsminister Anna Fotyga fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) og partifællen i Sejmen, Antoni Macierewicz, er taget til USA i to uger, i et forsøg på at samle amerikansk støtte til en international undersøgelse. De to har aftalt møder med amerikanske senatorer og kongresmedlemmer, skriver det polske nyhedsbureau PAP.

Tidligere besøg

De to var også i USA i november, med samme formål. Macierewicz sagde dengang, at chancerne for at danne en international ekspertkomite var store.

Macierewicz sagde, at Dan Rohrabacher, der er republikanske senator i Californien, ’lovede’ at støtte initiativet.

Bliver ved

– Vi vil sætte himmel og jord i bevægelse. Vi vil tage til USA igen og igen for at opnå støtte til en internationale undersøgelse af Smolensk-tragedie, sagde Lov og Retfærdighedspartiets leder Jaroslaw Kaczynski i januar.

– Hvis jeg havde været minister, ville jeg have bedt om hjælp fra den demokratiske verden, og krævet en international undersøgelse i de første minutter efter katastrofen, sagde den tidligere udenrigsminister Anna Fotyga før hendes første besøg i USA i november.

Tager afstand

Regeringen tager afstand fra PiS-partiets Smolensk-missioner. Den polske udenrigsminister Radek Sikorski siger:

– Jeg føler mig ydmyget som polak og som minister, mens regeringens talsmand Pawel Gras, kalder initiativet for noget der minder om forræderi.