Vindmølleparker på vej i de polske søområder

  Polen satser massivt på vindenergi iøjeblikket. 800 nye møller skal opstilles i de polske søområder. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  OLSZTYN: 800 store vindmøller skal opstilles i de polske søområder. I en region skal der investeres 6 milliarder zloty i nye vindmølleparker.


  Polen har investeret massivt i vindmøller langs kysten ud til Østersøen.

  Nu skal der også opføres vindmølleparker i søområderne ved Goldap, nær grænsen til Litauen, i Piecki og i områderne omkring Olsztyn, Gorowo og Korsze.

  800 møller

  Der er planlagt bygning af 800 vindmøller i Polen, oplyser Institut for Vedvarende Energi, der skønner, at investorer vil bruge 6 milliarder zloty på vindmølleparker alene i Warmian-Masuriske regionen. Det ventes at give 1000 MW strøm til det nationale energinet.

  Gevinst for kommuner

  Kommunalbestyrelsen i Ketrzyn, der planlægger at opføre 35 vindmøller, forventer at møllerne giver kommunen indtægter på 2 millioner zloty fra ejendomsskatter fra vindmølleparken. Det svarer til en tredjedel af kommunens samlede budget.

  – Takket være den indtægt, vil vi være i stand til at foretage massive investeringer i infrastruktur, siger Roman Rosicki fra byrådet i Ketrzyn til dagbladet Rzeczpospolita.

  De største vindmølleparker skal bygges i Goldap, nær grænsen til Litauen, i Piecki, samt i omegnen af Olsztyn, Gorowo og Korsze.

  Vindmøller siden 1991

  Den første vindmølle blev bygget i Polen i 1991, mens større vindmølleparker kom til fra år 2000. I øjeblikket er der 378 vindmølleparker i Polen, der producerer 1000 MW energi.

  I Tyskland produceres der årligt 26.000 MW elektricitet baseret på vindenergi.