Voldtægts-statue af sovjetisk soldat fjernet

  Statue_af_voldtægt_fra_Den_Røde_Hær_er_fjernet_i_Gdansk

  Den ulovligt opsatte statue blev fjernet igen af myndighederne. Foto: Jerzy Szumczyks fotoarkiv.


  GDANSK: En ulovligt opsat statue af soldat fra Den Røde Hær, der voldtager en gravid kvinde, er blevet fjernet af myndighederne.


  Sent lørdag aften blev en ulovlig statue sat op på Sejrs Alleen i Gdansk. Sejrs Alleen blev anlagt af kommunisterne til minde om Den Røde Hærs befrielse af Gdansk efter Anden Verdenskrig.

  Forestiller voldtægt

  Den ulovligt opsatte statue forestillede en soldat fra Den Røde Hær i færd med at voldtage en gravid kvinde. Statuen havde titlen Komm Frau, da det oftest var tyske kvinder, der blev voldtaget af de sovjetiske soldater.

  Kunst-studerende

  Statuen var lavet af en studerende ved Gdansk Kunstakademi, Jerzy Szumczyk, der ønskede at sætte fokus på de mange voldtægter, der fulgte i kølvandet på Anden Verdenskrig. De polske myndigheder fjernede efterfølgende statuen og tog kunstneren med på stationen, hvor han blev afhørt. Han er dog senere blevet sat på fri fod igen.

  Ønskede fokus på forbrydelsen

  Szumczyk fortalte Polsk Radio, at han havde læst meget om Den Røde Hærs voldtægter, og var ude af stand til at forlige sig med historien. Derfor valgte han at lave en statue, der skulle sætte fokus på den historiske forbrydelse.

  Over en million voldtægter

  Historikere vurderer, at over en million tyske kvinder blev voldtaget af russiske soldater i årene 1944-1945. Også polske kvinder blev voldtaget, men i mindre omfang. Her skønnes 100.000 kvinder at være blevet ofre for voldtægt.

  Gdansk tyske historie

  Gdansk var før Anden Verdenskrig en fristad, men med mange tyske indbyggere. Statuen har dermed også sat fokus på de tyske indbyggeres historie i Gdansk.