Warszawa borgmester skal ud i valgkamp til oktober

  hanna

  Warszawas borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz, Borgernes Platform (PO) skal ud i en tillids-afstemning den 13. oktober. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Myndighederne i den polske hovedstad har meddelt, at der er tillidsafstemning om byens borgmester 13. oktober.


  Valgkommissionen i Warszawa har godkendt 166.000 underskrifter og det er nok til, at tilliden til byens borgmester nu skal prøves ved et valg. Det kræver underskrifter fra 10 procent af de afgivne stemmer (134.000) at få gennemført en tillidsafstemning. Valget gennemføres søndag den 13. oktober.

  Flere valgrunder

  Taber borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz den afstemning, skal der udskrives valg af ny borgmester, hvor Hanna Gronkiewicz-Waltz også kan opstille. For at en ny folkeafstemning er gældende kræver det, at mindst tre femtedele af de afgivne stemmer ved seneste kommunalvalg (2010) deltager.

  Det betyder, at der skal 389.430 stemmer til for at valget også er gyldigt.

  Storpolitik

  Hanna Gronkiewicz-Waltz er udover at være borgmester i Warszawa, også næstformand i regeringspartiet Borgernes Platform (PO). Derfor anser de fleste polske medier aktionen, som et bevidst pres mod den i forvejen pressede polske regering.

  Forsvar for næstformand

  Statsminister Donald Tusk er gået i forsvar for sin næstformand, og roser Hanna Gronkiewicz-Waltz indsats gennem syv år som borgmester i Warszawa.

  Ingen er fejlfri, men Hanna Gronkiewicz-Waltz har gjort det godt som borgmester, sagde Donald Tusk efter valgkommissionens meddelelse om tillidsvalget den 13. oktober.

  Borgmesterskifte i Elblag

  I juli blev en borgmester i den polske by Elblag afsat. Det var en borgmester fra Borgernes Platform, der tabte den efterfølgende afstemning til en kandidat fra Lov og Retfærdighedspartiet. Det er samme øvelse, som oppositionspartiet nu vil forsøge sig med i den polske hovedstad.