Warszawa-borgmester truer præsidenten i første måling

Westpommerns regionsformand og formand for de polske regioner, Olgierd Geblewicz (tv.) sammen med sin partifælle, den nye præsidentkandidat og borgmester i Warszawa, Rafal Trzaskowski, der har en god chance for at vinde over den siddende præsident Andrzej Duda, viser den første måling. Privatfoto.

WARSZAWA: Den nye præsidentkandidat for det største oppositionsparti, Rafal Trzaskowski, der blev ny kandidat fredag, har fået rekordstor opbakning i den første måling.


Den 48-årige tidligere minister og nuværende borgmester i Warszawa, Rafał Trzaskowski, blev ny præsident-kandidat for oppositionspartiet Borgernes Platform (PO) fredag. Det skete efter at partiets præsidentkandidat Malgorzata Kidawa-Błońska trak sig, efter en bundplacering i alle målinger. Hun kunne være blevet Polens første kvindelig præsident, hvis hun var blevet valg.

Den første måling efter udnævnelsen af Rafał Trzaskowski viser, at det for partiet var et klogt valg. I målingen får den nye kandidat opbakning fra 14 procent af polakkerne, mens Kidawa-Blonska var på 4,5 procent fredag. Warszawa-borgmesteren får dermed mest opbakning blandt kandidaterne, med undtagelse af den siddende præsident Andrzej Duda, der står til 43,7 procent. Det betyder at polakkerne skal ud i en anden valgrunde, 14 dage efter den første. Hvis en kandidat får mindst 50 procent af stemmerne er valget afgjort i første runde.

Polens præsidentvalg. Måling den 15. maj 2020.

I anden valgrunde er det de to kandidater med flest stemmer, der skal dyste mod hinanden. Og her vil langt hovedparten af de hjemløse vælgere, formentlig stemme på oppositionens kandidat – Rafał Trzaskowski. Et tænkt eksempel: Warszawa-borgmesteren vil (ifølge den første måling) opnå 49,2 procent af stemmerne i anden valgrunde, mod Andrzej Dudas 43,7 procent.

Det vil betyde, at Rafał Trzaskowski skulle flytte fra Rådhuset til Præsidentpaladset i Warszawa.

Det er usædvanligt, at en siddende præsident score så lavt i målingerne, så tæt på et valg. Ikke mindst set i lyset af corona-krisen, hvor stats- og regeringsledere traditionelt samler stor opbakning i en krisetid. Den effekt er også udeblevet for Andrzej Duda, hvis man skal tro den første måling med den nye oppositionskandidat.

Valget er udskrevet, og en valgdato skal bekendtgøres af parlamentets formand senest den 25. maj.

Har du lyst til at læse mere?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp.
DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00
Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.