Warszawa er klar til at fejre Uafhængighedsdagen

  Uafhængighedsdagen_i_Polen_11_november_2012

  Uafhængighedsdagen i Polen – 11. november 2012. Foto: Polens præsidents pressetjeneste.


  WARSZAWA: 11. november 1918 genopstod Polen som en selvstændig stat. Det fejres i Polen i dag, men der er også frygt for optøjer.


  Polen er klar til at fejre en af de vigtigste nationaldage, Uafhængighedsdagen.

  Genopstod i 1918

  Polen opstod igen som selvstændig nation i røgen efter Første Verdenskrig. Det fejres over alt i Polen i dag på Uafhængighedsdagen, 11. november, som er den vigtigste nationaldag i Polen. Dagen er altid en fridag for polakkerne.

  Frygt for ballade

  Men dagen har også givet anledning til bekymring. Sidste år udviklede flere marcher i Warszawa sig til regulære gadekampe mellem demonstranter og politi. I år tager politiet ingen chancer. Flere tusinde politibetjente vil være på gaden i dag.

  Nye regler

  Optøjerne sidste år har givet anledning til en lovstramning, der betyder at alle anmeldte demonstrationer, hvor arrangørerne venter mere end 500 deltagere, skal følges af politiet, der ved samme lejlighed har fået øgede beføjelser.

  Tank fra Første Verdenskrig

  Foran præsidentpaladset i Warszawa er der opstillet en polsk tank fra Første Verdenskrig, i anledning af Uafhængighedsdagen.

  Den lille tank, en Renault FT-17, er netop kommet til Polen fra Afghanistan. Tanken var med i Første Verdenskrig, men blev taget af Den Røde Hær.

  Fra Afghanistan

  Polakkerne, der er med i krigen i Afghanistan, fandt tanken for nylig, og den er med Kabuls accept, leveret tilbage til Polen. Nu er den sendt fra det polske krigsmuseum i Warszawa til præsidentpaladset.

  Delt mellem flere lande

  Før Første Verdenskrig, og før Polen atter blev uafhængig, var de polske områder delt mellem Prøjsen, Rusland og Østrig/Ungarn.