Warszawa forbyder stor nationalistisk jubilæums march

kaczynski_jaroslaw_syg_2

Polens stærke mand, Jaroslaw Kaczynski er kommet under yderligere pres efter aflysningen af Uafhængighedsmarchen. Onsdag stoppede parlamentets arbejde, da meddelelsen om at Warszawas bystyre har aflyst marchen på søndag af frygt for ballade og racisme. Marchen arrangeres af en støttefraktion til regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS). Privatfoto.


WARSZAWA: Borgmester frygter aggressiv nationalisme og aflyser Uafhængighedsmarchen på 100 årsdagen søndag, der støttes af regeringspartiet. Statsminister og præsident har meldt afbud.


Da Sejmen trådte sammen onsdag eftermiddag, meddelte Warszawas borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz fra et andet sted i byen, at hun i dag har forbudt Uafhængighedsmarchen på 100 års dagen, den 11. november. I forvejen har en anden borgmester forbudt en tilsvarende march i Wroclaw på søndag.

– Warszawa har lidt nok på grund af aggressiv nationalisme, sagde hun.

Kaczynski tog ordet

I Sejmen var to medlemmer af regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) hurtigt på talerstolen, hvor de i stærke vendinger tog afstand fra borgmesterens aflysning.

– Hovedstaden tilhører ikke borgmesteren. Den idiot har fornærmet polakker og siger de er racister, de idioter forlanger jeg straffet, lød det fra medlemmer af PiS i parlamentet.

Det blev for meget for parlamentsformanden – der afbrød sin partikammerat ved at slukke for hans mikrofon. Herefter manede Sejmens formand til ro og orden i salen.

Parlamentsformandens tale blev dog afbrudt af partiformanden for PiS, Jaroslaw Kaczynski, der ville have at parlamentet holdt pause i debatten, og sådan blev det naturligvis. Meddelelsen fra Warszawa var kommet som et chok for Polens stærke mand, men som baggrund for at pausen skulle gennemføres, sagde han at nogen havde kastet smuds på hans afdøde tvillingbror, tidligere præsident Lech Kaczynski.

Intet svar fra politiet

Borgmesteren uddybede beslutningen med, at bestyret gentagne gange har kontaktet indenrigsministeren, for at få garantier for sikkerheden i byen på den frygtede dag. Borgmesteren har stadig ikke fået noget svar på henvendelsen, hvor hun samtidig har krævet at kun polske flag og banner må bruges – og dermed ikke racistiske eller fascistiske banner og slagord.

Udover at der kan være tale om vanlig arrogance mellem den kommunale myndighed og regeringen, så har politiet også det akutte problem, at sygemeldinger vælter ind til politiet som en aktion og protest over de dårlige arbejdsforhold.

Warszawa borgmesteren har også andre grunde til aflysningen. Europa-Parlamentet har i år opfordret til at være ekstra opmærksomme på gruppering med stærke nationalistiske sindelag, lige som hun argumenterede med at når både landets statsminister og præsident har meldt afbud til marchen, så må de jo også have en god grund.

Nationalister bag

Uafhængighedsmarchen hvert år den 11. november, har altid været arrangeret af blandt andet af ONR – en ekstrem racistisk organisation, der samtidig indgår i koalitionen omkring regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS). Det er også denne relation, som opposition mener er årsagen til at de racistiske og ekstrem nationalistiske kræfter ikke tøjres bedre i Polen i dag, end tilfældet er. Sloganet for 100 års marchen er: Gud, ære og fædreland

Udlændinge velkommen

Selv om det er Polens national dag, fejres den også af andre ekstreme nationalistiske grupper fra andre lande, der i weekenden kommer til Warszawa for at fejre Polens 100 års dag. Der er planlagt en stor fest lørdag aften, og søndag eftermiddag skulle de have deltaget i den nu aflyste march.

Arrangørerne af marchen vil nu anke afgørelsen fra Warszawas borgmester til domstolene, og uanset hvordan sagen falder ud, så vil Warszawa uden tvivl være ramt af ballade på en dag, hvor polakkerne ellers sammen skulle fejre 100 året for landets genetableringen.