Warszawa mindes opstanden med et minuts stilhed

  1_august_opstand_warszawa

  Opstandsmuseet i Warszawa er rammen om mange af aktiviteterne dagen igennem til minde om de falde i Warszawa opstanden 1944. Klokken 17 i dag går Polen i stå i et minut. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Alt går i stå i Polen i eftermiddag, når nationen mindes den heltemodige opstand mod den tyske besættelsesmagt i 1944.


  I dag er det 73 år siden at Warszawa opstanden blev indledt mod den tyske besættelsesmagt. Dengang stod den Røde Hær nogle få kilometer fra den østlige bred af floden Wisla, og polakkerne havde ventet af russerne kom dem til undsætning. Men sådan gik det ikke. Stalins tropper ventede til de tyske tropper havde gjort det af med opstanden, før han fortsatte angrebet mod vest.

  200.000 dræbt

  Opstanden varede i 63 dage og betød tab af civile, mange kvinder og børn, på cirka 200.000. 18.000 soldater i den polske undergrundshær mistede også livet.

  Et minuts stilhed

  Tirsdag mindes de faldne med et minuts stilhed overalt i Polen klokken 17.00. Og præsident Andrzej Duda besøger Opstandsmuseet i Warszawa, der fortæller om den tragiske opstand. Mange forveksler opstanden i 1944 med opstanden i den jødiske ghetto. Men det er to forskellige ting, og opstanden og udryddelsen af den jødiske ghetto skete året før.

  En kortfilm skal oplyse de unge om hvilken kamp deres forfædre kæmpede for friheden i 1944.

  SE VIDEO
  Youtube: 1. august 2017