Warszawa

Kulturpaladset i regnbuefarver til støtte for LGBT-personer i Warszawa. Arkivfoto.

Warszawa sammenlignes ofte med en føniks, som gang på gang er genopstået fra asken, da den og dens beboere adskillige gange har lidt enorme tab i forbindelse med krigshandlinger.

Warszawa har gennem historien været okkuperet af mange nabolande, deriblandt Sverige, Tyskland og Rusland.

I 1944 var Warszawa skueplads for Warzawa-opstanden, den polske undergrundshærs kamp for at befri hovedstaden. Tyskerne og deres allierede tropper gengældte massivt og mange hundredetusinde mennesker mistede livet. Resten af den tilbageværende polske befolkning blev interneret i tyske lejre, hvorefter byen blev systematisk ødelagt.

Efter Anden Verdenskrig var Warszawa stort set jævnet med jorden, og der er derfor kun få rester af dens ældre, oprindelige arkitektur tilbage, men man har delvis fulgt gamle byplaner og fotografier ved genopbygningen af de historiske gader, kirker og bygninger.

Warszawa er i dag en moderne storby, fuld af spændende kontraster – fra de genopbyggede gamle, historiske monumenter til nybyggede skyskrabere kombineret med smukke, grønne byparker. Specielt om sommeren tiltrækker byen mange turister.

Warszawa har en alsidig industri og er Polens største uddannelsescenter med ca. 500.000 studerende på byens universiteter og andre uddannelsesniveauer. I Warszawa som turist

Warszawa er et interessant sted for mange typer af turister, ikke mindst for de som er historisk interesseret. Både i byens tidligere historie, og de mange omvæltninger indenfor de seneste hundrede år, har byen været centrum for opgør, der på den ene eller anden måde, har haft stor betydning for Europa.

Slotspladsen

Det mest karakteristiske sted i den gamle bydel i den polske hovedstad Warszawa er Slotspladsen. Bydelen var stor set jævnet med jorden (84 procent) efter Anden Verdenskrig, men blev nøje og omhyggeligt genopbygget af polakkerne, og var genopbygget femten år efter krigens afslutning.

Tæt pa Slotspladsen finder vi den smalle Swietojanska gade, hvor den gotiske Sankt Johannes Domkirke også ligger. Kirken rejser sig langt op over husenes tage. Den blev bygget i det 14. århundrede og dens krypter rummer sarkofager med hertugerne af Masovien og gravstene for mange kendte polakker.

Warszawas gamle bydel er optaget pa UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Mad og musik

De charmerende smalle gader huser også talrige restauranter, cafeer og kunstgallerier. Om sommeren bliver torvet i den gamle bydel (Rynek Starego Miasta) forvandlet til et udendørs marked med kunst, jazz-musik og gøgl.

Hestevogne

Har man lyst til at opleve Warszawas gamle bydel fra en anden vinkel, kan man tage turen rundt i en af de mange hestedroscher der kører rundt i hovedstaden, og besøge byens nye og moderne bydel.

Kirkerne

Midt pa Rynek Nowego Miasta (torvet i Warszawas by bydel) ligger Sankt Kazimierz kirken, og ikke langt fra ligger både den barokke Franciskanerkirke og byens ældste og vigtigste kirke: Jomfru Maria Kirken.

Kongeslottet

Polens sidste konge, Stanislaw August Poniatowski, gav ordre til at Kongeslottet skulle bygges, og prydes med værker af store polske kunstnere, som bl.a. Marcello Bacciarelli og Bernardo Belotto kaldet Canaletto.

I dag indeholder Canaletto Salen en samling af Bernardo Bellotto’s værker – malerier og raderinger af Warszawas landskaber.

Kongeruten

Den såkaldte Kongerute i Warszawa begynder på slotspladsen ved Kongeslottet, og fører mod syd til Wilanow. Ved siden af slotspladsen, pa floden Wislas højre bred, kan man se Skt. Anna Kirken med sin imponerende facade i barok-klassicistisk stil. Man ser også Dom Polonii (Polonias Hus), hvori Maria Curie-Sklodowska boede, før hun flyttede til Frankrig. Maria Curie-Sklodowska er polsk, og fik en Nobelpris i kemi for opdagelsenaf grundstofferne radium og polonium.

Pa den samme side af gaden ligger Radziwill Paladset, som bl.a. er kendt for at være stedet, hvor Frederic Chopin gav sin første offentlige koncert i 1817. Den gang var han bare 8 år gammel.

Præsidentpaladset

Radziwill Paladset er i dag officiel residens for den polske præsident, Bronislaw Komorowski.

Warszawa Universitet

Lidt langere fremme kommer man forbi Warszawa Universitets gamle campus, et område med bibliotek og andre undervisningsfaceliteter, med bl.a. Kazimierzowski Paladset, der blev bygget som sommerresidens for de polske konger, og blev hjemsted for de polske riddere, som bl.a. Polens nationalhelt, Tadeusz Kosciuszko Han læste også på Warszawas Gymnasium og Musikskole. I øvrigt sammen med Frederic Chopin.

Chopin

Pa den modsatte side af Krakowskie Przedmiescie gaden, i Czapski Palæet, findes et lille museum, der kaldes for Chopin-salonen. Det var Chopins sidste bopæl i Polen, inden han flyttede til Frankrig. Palæet er Kunstakademi i dag.

Hvert femte år kommer nogle af verdens bedste pianister og musikelskere til byen, for at deltage i den prestigefyldte Chopin-konkurrence. Om sommeren er der koncerter med Chopins musik hver søndag ved hans monument i Lazienki-parken.

Nationalmuseet byder pa omfattende udstillinger af polsk og udenlandsk kunst. Freskoer fra Faras i Sudan, der blev opdaget af polske arkaologer, vækker især interesse blandt de internationale fagfolk.

Charles de Gaulle kager

Gaden der går i forlængelse med Krakowskie Przedmiescie – Nowy Swiat – harm mange eksklusive butikker og restauranter. Her findes også en verdens berømt konditori, Blikle konditoriet, som blev yndlingskonditor for general Charles de Gaulle, der var i Warszawa efter Første Verdenskrig. De Gaulle blev senere Frankrigs præsident, og talte ofte om konditoren fra Warszawa.

Polens sidste konge

Syd for Plac Trzech Krzyzy pladsen i byen finder man Aleje Ujazdowskie, der med sine tilstødende parker, den Botaniske Have og Lazienki, udgør et smukt parkkompleks, som blev igangsat af Polens sidste konge, Stanislaw August Poniatowski.

Kongeruten slutter i Wilanow ved Kong Jan III Sobieski og hans hustrus Marysienkas, sommerpalads i det 16. århundrede.

Wilanow-paladset er en kulturhistorisk perle i barokstil. Tæt ved paladset ligger Plakatmuseet med polske plakatkunst, som gennem mange år har vundet internationalt anerkendelse, og i mange år har polsk platkatkunst haft en særlig internationale betydning.

Musik

Warszawa har også meget at byde på for musikelskere.

Hvert år er der international Mozart Festival, JVC Jazz Festival, Warszawas Autum festival for samtidsmusik og mange andre arrangementer.

Flere oplysninger om Warszawa kan findes på hjemmesiderne herunder.

Polens udenrigsministerium Site om Warszawa udgivet af Polens Udenrigsministerium. Overblik over den polske hovedstad. Indeholder informationer indenfor mange områder, med sigtet på tursime og investeringer. Sprog: Engelsk, russisk, fransk og polsk.

Warszawas Officielle Turistorgansation Indeholder alle relevante informationer for en turist i Warszawa, herunder kort, billed og film. Sprog: Engelsk og polsk.