Wisla næsten ti meter over normal vandstand

  Vandstanden i Wisla er næsten ti meter højere end normalt, det højeste i mere end 40 år. Foto: Krakow Post.


  KRAKOW: Polen er ramt af de værste oversvømmelser i mere end 40 år. I syd er flere tusinde polakker evakueret, og regnen stopper tidligst fredag.


  I Krakow-området har beboerne i Sandomierz og Tarnobrzeg måtte forlade deres hjem, da der gik hul på et dige. Floden Wisla toppede i går i Krakow med 9,57 meter over daglig vandstand, og det er 4 meter over den fastsatte katastrofe grænse. Det er også den højest målte vandstand i mere end 40 år.

  Donald Tusk i Krakow

  Polens premierminister Donald Tusk besøgte de oversvømmede områder i går. I Sandomierz, forsikrede han byens indbyggere om, at deres huse vil blive overvåget under evakueringen og vil blive genopbygget hurtigst muligt. Tusk opfordrede de lokale til at være i tæt kontakt med redningstjenesten, og samarbejde med dem.

  – Eksperthold vil blive sendt til Sandomierz for at udbedre skader, men det er afgørende, at byens borgere samarbejder med redningsholdene.

  – Det går ikke, at folk nægter at forlade deres huse og ejendele, når vi står over for en livsens farlig trussel, understregede den polske premierminister.

  Bierun under vand

  Det meste af byen Bierun står lige nu under vand. Ikke mindre end fire bifloder til Wisla går alle direkte ind i byen og har fyldt den med vand. 7.000 mennesker venter på at blive evakueret. Der er erklæret undtagelsestilstand i Bierun som er blevet total afskåret fra omverden, da alle veje ind og ud af byen er blevet lukket af vandmasserne.

  Auschwitz lukket

  Sydvest for Krakow, i nærheden af byen Oswiecim, er floden Sola gået over sine bredder – ikke langt fra den nazistiske koncentrationslejr Auschwitz.

  Lejren besøges normalt dagligt af flere tusinde turister, men er nu lukket, og flere dele af udstillingen er flyttet til højere beliggende egne i området.

  Broer lukket

  Tirsdag var den vigtige bro i Debnicki lukket for trafik, og i løbet af natten kollapsede stormflodsdæmninger øst for byens centrum i nærheden af Nowa Huta distriktet.

  Yderligere to broer har været lukket, og 700 er blevet evakueret fra området. Borgere fra det vestlige distrikt Zwierzyniec er også blevet evakueret.

  7.000 i Tarnobrzeg

  I byen Tarnobrzeg, der også ligger langs Wisla, er 7.000 foreløbig evakueret. I Sandomierz er Wisla næsten 3 meter over katastrofegrænsen, og er nu også ved at oversvømme den østlige bred.

  Flodbølge på vej

  Oversvømmelserne i Krakow har nu toppet, men de store vandmasser er nu som en anden flodbølge på vej mod den polske hovedstad Warszawa, hvor den ventes at kulminere i løbet af weekenden.

  Myndighederne i byen siger de er forberedte, mens eksperterne fastslår, at det ikke bliver nødvendigt med evakuering i hovedstadsområdet.

  Regn til og med i morgen

  Vejrprofeterne havde lovet borgerne i Krakow at regnen ville høre op i går onsdag, men nu siger prognoser, at regnen først stopper i morgen, fredag.