Wroclaw gør klar til Europæisk Kulturhovedstad i 2016

wroclaw-kulturhovedstad-2016

Kunst præger gadebilledet i Wroclaw. Her er det Jerzy Kalinas skulptur Przejscie, der står i krydset mellem gaderne Pilsudskiego og Swidnicka. Foto: Bjarne Jensen, polennu


WROCLAW: Den polske by Wroclaw skal i 2016 være Europæisk Kulturhovedstad. I de kommende uger får borgerne og andre interesserede for alvor et indblik i, hvad de kan forvente


Store koncerter og mikrolegater er blot to af de mange tiltag, som Wroclaw sætter i søen, når byen i 2016 skal være Europæisk Kulturhovedstad.

I alt 600 events vil blive afviklet i løbet af året, og om en måned vil organisationen bag projektet afsløre store dele af programmet.

Det sker i forbindelse med, at den italienske tenor, Andrea Bocelli, 19. juni giver koncert på byens fodboldstadion..

Kultur på byens broer

Koncerten bliver dagen efter fulgt op af en festival, der udspiller sig på nogle af de mange broer, som krydser Oder-floden og nogle af dens bifloder, der skærer sig gennem Wroclaw.

Man vil få mulighed for at opleve i alt 26 projekter på broerne: Et sted vil nogle børn spille teater, et andet sted vil en fotoudstilling blive sat op på broen og et tredje sted udstiller kunstnere værker, de har lavet af flaskekapsler.

Dagen slutter af med et nattemaraton, hvor løberne krydser flere broer.

Borgerne bliver inddraget

Wroclaw følger to spor som Kulturhovedstad. Det ene er at afvikle en række store koncerter og andre kulturbegivenheder, blandt andet bliver European Film Awards i 2016 uddelt i Wroclaw.

Det andet spor er at inddrage borgerne. Et projekt går blandt andet ud på at skabe kunst og nyt liv i nogle af byens slidte, grimme baggårde og på den måde give dem nyt liv. Processen skal foregå i et samspil mellem kunstnere og beboerne.

Et andet instrument til at få nye talenter på banen er såkaldte ”mikrolegater”. Legaterne uddeles i portioner på op til 5.000 polske zloty (cirka 9.200 kr.).

Sekretariatet for Wroclaw 2016 håber, at legaterne vil få mange – også skøre – ideer til at blomstre blandt borgerne. Ud over den kontante støtte hjælper sekretariatet med administration, kommunikation og logistik i forbindelse med projekterne.

Aarhus efterfølger Wroclaw

Det er anden gang, at en polsk by er Europæisk Kulturhovedstad. I anledning af årtusindskiftet udpegede EU i 2000 hele ni byer som kulturhovedstæder, og en af dem var Krakow.

Normalt har to byer æren, og i 2016 er den anden San Sebastian i Nordspanien.

Året efter kan Aarhus og Pafos på Cypern kalde sig Europæiske Kulturhovedstæder.

Wroclaw tiltrækker store arrangementer

Wroclaw har i de seneste år formået at tiltrække en række store begivenheder. I 2012 var den en af fire polske byer, der var vært for kampe under EM i fodbold. I 2014 blev der spillet kampe under mændenes verdensmesterskab i volleyball.

Når Polen næste år afvikler mændenes europamesterskab i håndbold er Wroclaw også en af værtsbyerne.

Endelig skal Wroclaw i 2017 organisere World Games, som er en begivenhed for idrætsgrene, der ikke er med ved De Olympiske Lege.

Læs mere på hjemmesiden Wroclaw 2016