30-års dagen for russisk Katyn-indrømmelse

Mindesmærket foran kirkegården i Katyn ved Smolensk i Rusland, hvor mange polakker og uønskede russiske borgere blev ofrer for Sovjetunionens diktator Josef Stalin myrderier. Arkivfoto.

WARSZAWA: 80 året for den sovjetiske udryddelse af den polske elite under Anden Verdenskrig, markeres på 30 års dagen for Sovjetunionens indrømmelse af massakren.


Den 13. april er officiel Katyn-mindedag i Polen. Mange steder i landet er ofrene blevet mindet. Katyn er begrebet på den sovjetiske diktator Josef Stalin massehenrettelser af den polske elite i 1940. Mere end 20.000 højtstående polakker, de cirka 15.500 officerer i den polske hær, blev brutalt myrdet ved nakkeskud i april og maj 1940. Udryddelsen af den polske elite, skulle gøre det umuligt for polakkerne at genopbygge en stat efter krigen.

Fundet i 1943

De første knap 4.000 lig blev fundet af tyskerne i foråret 1943 i Katyn skovene, da de tyske nazister havde erobret området omkring Smolensk i Rusland. Josef Stalin nægtede ethvert kendskab til henrettelserne, selv om det siden er bevist, at han personligt gav ordre til massakren. Han skrev under på polakkernes dødsdomme den 5. marts 1940.

Tabu til 1990

Sagen om Katyn blev afvist ved det retslige efterspil for Anden Verdenskrig, selv om Stalin ønskede at tyskerne skulle dømmes for den forbrydelse også. De pårørende til de myrdede, blev tvangsdeporteret til Sibirien og Kasakhstan, så de ikke kunne spørge til deres myrdede familiemedlemmer. England, Tyskland og USA vidste allerede dengang, at det var Sovjetunionens Josef Stalin der havde myrdet polakkerne.

LÆS OGSÅ: Polakker systematisk henrettet

Mange steder i Polen er Katyn-dagen blev markeret. Dagen i dag er valgt, da det var den 13. april 1990, at Sovjetunionens sidste diktator Mikael Gorbatjov indrømmede for første gang, at det var Moskva der stod bag udryddelsen af den polske elite.

Året efter udleverede den russiske præsident, Boris Jeltsin, mange af dokumenterne om Katyn til Polens præsident Lech Walesa. Der mangler stadig at blive fundet cirka 4.000 lig, ud fra den navneliste med 22.500 navne. Det var det hemmelige russiske politi – NKVD – under diktatorens ledelse, der stod for massehenrettelserne.

Se dokumentarfilmen om Katyn og Josef Stalin her.