Afgørelse: Regerings-kritisk dommer kan ikke tiltales

Højesteretsdommer Polen genindsættes
Den fyrede højesteretsdommer Igor Tuleya blev i dag frikendt for alle anklager, og skal have sin manglende løn og job hos højesteret tilbage. Arkivfoto.

WARSZAWA: Dommer Igor Tuleya kan ikke tiltales, afgjorde det særlige forfatningsstridige dommerråd, der skal kontrollere og sanktionere de polske dommere. Igor Tuleya mener at sagen er absurd og viser at det kun er regeringspartiets egen lov der gælder.


Polens kontroversielle justitsminister Zbigniew Ziobro har tilsyneladende, i samråd med regeringspartiets formand, Jaroslaw Kaczynski, besluttet ikke at straffe Igor Tuleya. Han er formentlig den mest berømte dommer i Polen lige nu. I en halv time i morges, nedlagde samtlige domstole arbejdet i 30 minutter, i protest mod Tuleya-sagen.

Mod regeringens vilje

Tuleya er blevet tiltalt at et særligt disciplinær-råd, der i strid mod forfatningen og EU-lovgivningen, ville straffe ham for ikke at følge den politiske vilje i regeringen. Han har blandt andet taget sager op, der sætter tvivl om flere afgørelser i det polske parlament Sejmen.

Sagerne er dog hurtigt blevet stoppet af justitsministeren, der også er chef for anklagemyndigheden. Det er disse sager, og dommer Igor Tuleyas ytringer, der fik justitsministeren til at rejse sagen mod ham.

Dømt af domstol der ikke er en domstol

Men det særlige regeringskontrollerede domstolsråd afgjorde tirsdag middag, at dommer Tuleya ikke har foretaget handlinger, der gør at rådet ville ophæve hans immunitet. Dermed kan han ikke retsforfølges i denne omgang. I en kommentar tirsdag aften siger han til den uafhængige tv-kanal TVN24:

– Jeg blev beskyldt for en handling, der ikke er en forbrydelse, min sag gik til en domstol, der ikke er en domstol, jeg blev dømt af en dommer, der slet ikke er dommer, og der er truffet en beslutning, som skulle træffes, gennem en instruks, siger Igor Tuleya.

– Alt stinker af absurditet, fordi vi lever i Polen efter en særlig Lov og Retfærdigheds lovgivning, siger han med henvisning til regeringspartiets navn. Igor Tuleya benyttede også lejligheden til at takke for den støtte, ikke mindst fra borgere, i hans kamp for uafhængige domstole i Polen.

Præsidentvalg 28. juni

At der er sat et foreløbigt punktum i sagen, hænger formentlig sammen med, at der er præsidentvalg den 28. juni, og at regeringspartiet ikke står godt i målingerne. Samtidig er flere andre skandaler rullet op, og EU har også skruet op for kritikken af den polske regering. Men at sagen er stoppet i dag, betyder ikke at den for altid er taget af bordet. Det er før set, at den polske regering har trukket kontroversielle forslag tilbage i kritiske tider, for så at genfremsætte dem på et tidspunkt, hvor risikoen for opmærksomhed og mulighed for kritik er mindre.

Mere om domstolene i Polen på dansk?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp.

DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00
Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.