Appel til Trump: Aflys møde med Andrzej Duda

Flere amerikanske politikere vil have Donald Trump til at aflyse det lynplanlagte møde med den polske præsident Andrzej Duda, der søger genvalg på næste søndag. Der er stor utilfredshed med den aktuelle polske ledelses forvaltning af demokratiet. Da daværende præsident Barack Obama var i Warszawa, rejste han en voldsom kritik af den polske ledelse af samme grund. På polske stats-tv TVP, blev Barack Obamas ord forvandlet til ros overfor den enestående polske ledelse. Her ses Barack Obama i gang med at kritisere Polen og Andrzej Duda. Arkivfoto.

WASHINGTON: Formanden for udenrigsudvalget i Repræsentanternes Hus i USA, vil have Donald Trump til at aflyse sit lynplanlagte møde med Andrzej Duda.


Formanden for udenrigsudvalget i Repræsentanternes Hus, Eliot L. Engel, har skrevet til præsident Donald Trump for, at han skal aflyse mødet med sin polske kollega Andrzej Duda. Mødet mellem de to præsidenter er planlagt til på onsdag.

LÆS OGSÅ: Præsident til USA midt i valgkamp

Engel skriver i sin appel, at præsident Andrzej Duda og hans parti (Lov og Retfærdighedspartiet – PIS, red.) fremmer ”skræmmende stereotyper”. Engel’s mener at besøget er endnu et eksempel på, at Donald Trump er “forelsket i ledere med autokratiske tendenser”.

Polen og USA

Formanden for udenrigsudvalget understreger, at Polen altid vil være en vigtig allieret til USA, men at præsident Andrzej Duda og regeringspartiet, har svækket retssystemet.

– De sætter loyale parti-kammerater ind på indflydelsesrige poster i hæren, og de sabotere de uafhængige medier. Derudover støtter præsident Duda og hans parti skræmmende, homofobe, anti-LHBT-stereotyper og politikker, der strider mod menneskerettigheder og de værdier, som USA arbejder for, skriver udenrigsformanden.

Eliot L. Engel afslutter brevet med, at han finder besøget – lige før præsidentvalget i Polen – upassende, og han opfordrer Donald Trump til at aflyse besøget med det samme.

Det ventes, at Donald Trump vil bruge mødet til at fortælle, at USA flytter soldater fra Tyskland til Polen. Der forhandles om betingelserne, men det frygtes i Polen, at prisen for at få de amerikanske soldater til Polen bliver meget høj – både i penge, men også i sikkerhed. I forvejen sikres Polen og de baltiske lande, af NATO-styrker til stor irritation for Rusland.

Valg næste søndag

Polens præsident Andrzej Duda har aflyst valgmøder med polakker i den kommende uge, for at rejse til USA. Begge præsidenter er i valgkamp, og på næste søndag den 28. juni holdes første runde af præsidentvalget i Polen.