Borgmestre melder polsk postvæsen til politiet

Gdansk borgmester Aleksandra Aleksandra Dulkiewicz er godt sur, selv om man ikke kan se det for hendes maske, som polakker nu altid skal bærer i det offentlige rum. Dulkiewicz og to af hendes kolleger, har nægtet at give oplysninger til det planlagte forfatningsstridige præsidentvalg, den 10. maj. Privatfoto.

GDANSK: Polens postvæsen har i mails beordret de polske kommuner til at sende personfølsomme borgeroplysninger til præsidentvalget retur på en mail til dem indenfor to dage. Kommuner nægter at bidrage til valghandlingen 10. maj.


Borgmestrene for Gdansk, Sopot og Gdynia – Aleksandra Dulkiewicz, Jacek Karnowski og Wojciech Szczurek har bedt anklagemyndigheden om at undersøge om der er begået en forbrydelse.

Det sker, efter at embedsmænd i de tre kommuner har modtaget ”anonyme” mails fra postvæsenet, hvor kommunerne bliver beordret til at sende følsomme personlige data på borgerne, da de skal bruges til at lave vælgerlister ud fra. Embedsmændene mener, at det er et brud på loven, at give den slags personfølsomme oplysninger til postvæsenet.

Er det lovligt?

– Som borgmester i Gdańsk er jeg ansvarlig for at udarbejde valglister til samtlige valg, og jeg vil på den baggrund bede anklagemyndigheden undersøge, om de (postvæsenet, red.) lovligt kan tvinge personoplysninger fra os, siger Gdansk-borgmester Aleksandra Dulkiewicz.

– Vores officielle mailadresse på rådhuset i Gdansk modtog kl. 2:26 om natten (natten til torsdag, red.) en e-mail fra en afsenderadresse: “wybory2020@pocztapolska.pl”, med en ordre om at sende dem en liste over borgerne indenfor to dage. Beskeden er kun underskrevet som Poczta Polska (Polens postvæsen), og uden hverken et fornavn eller efternavn på en kontaktperson, siger borgmesteren.

Ingen valgforberedelser i Gdansk

Borgmestrene i Gdansk og Sopot holdt fælles pressemøde torsdag.

– På et tidspunkt, hvor vi mangler udstyr til at bekæmpe coronavirus-pandemien, og hvor regeringen skulle hjælpe os med det, så beder de os om hjælp til et sekundært problem, siger Sopot borgmester Jacek Karnowski. Han gjorde det også klart, at der ikke bliver forberedt valg i Sopot så længe corona-krisen hærger.

– Vi har juridisk rygdækning for ikke at forberede valget, vi vil afvente forholdet til forfatningen, siger han, og opfordrer regeringen til at løse det egentlige problem, polakkernes sundhed.

Og borgmesteren i Gdynia er helt på linje med sin kollega i nabokommunen.

Nægter af udlevere lister

– Jeg nægter at videregive personlige oplysningerne om Gdynia-borgere, det er ulovligt, og jeg vil ikke sende dem til en anonym mailadresse i Poczta Polska, siger Wojciech Szczurek, borgmester i Gdynia. De tre borgmestre har overladt sagen til politiet og anklagemyndigheden. Sammenslutningen af kommuner i Polen, har også rejst kritik af postvæsenets håndtering af sagen.

Postvæsen i krise

Det polske postvæsen er også selv midt i en alvorlig krise. I sidste uge fratrådte direktøren, og en midlertidig leder har renset ud i topledelsen. Den nye ledelse skal forsøge at gennemfører et præsidentvalg den 10. maj, alene baseret på brevstemmer – og på et tidspunkt hvor corona-krisen formentlig topper i Polen.

Forfatningsstridigt valg

Parlamentets beslutningen, om at valget skal gennemføres med brevstemmer er forfatningsstridigt, da den foreskriver at der ikke må foretages ændringer i en valglov, der er gældende for et kommende valg, hvis ikke det sker 6 måneder før.

Regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski fastholder at valget skal gennemføres uden valgkamp, og uden internationalt kontrollerede valgsteder. Flere internationale organisationer har allerede meddelt, at man ikke kan godtage et valgresultat på den baggrund.

Corona-krisen og de praktiske forberedelser til valget den 10. maj i Polen fortsætter på fuld styrke.