Chefen for Smolensk kommissionen er trådt tilbage

vraget_af_praesidentens_fly_der_styrtede_ned_i_skovene_ved_smolensk_i_rusland

Den 10. april 2010 blev Polens præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker dræbt ved en flyulykke i Smolensk. Flyveturen og landingsforsøget blev frarådet af flyveledere i Warszawa og Smolensk, men trods advarslerne og en dårlig teknisk udrustet lufthavn, så forsøget kaptajnen alligevel at lande. Det blev fatalt. Arkivfoto.


WARSZAWA: Chefen for den nye kontroversielle Smolensk undersøgelses kommission er trådt tilbage.


Smolensk kommissionen som regeringen nedsatte da den tiltrådte for at finde en ny forklaring på Smolensk ulykken, har fået ny chef. Den hidtidige chef for den nye undersøgelseskommission siden februar sidste år Waclaw Berczynski er trådt tilbage.

Private årsager

I sin afskedsbegæring til Polens forsvarsminister Antoni Macierewicz skriver den afgående leder af undersøgelseskommissionen at han fratræder af personlige årsager.

Det er formentlig næppe hele forklaringen. Den polske forsvarsminister er kommet på kollisionskurs med partiformanden Jaroslaw Kaczynski, og seneste er forsvarsministerens unge højre hånd blevet afskediget som følge af flere skandaler og opsigelser i Polens forsvar.

Resultatløs undersøgelse

Kaczynski er sikkert også utilfreds med, at de dyre Smolensk undersøgelser og de mange obduktioner, ikke har kunnet give andre svar om årsagen til ulykken, end de svar som også de internationale havarieksperter fandt frem til i den officielle rapport. Kaczynski bror, daværende præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker omkom ved ulykken i tæt tåge. Jaroslaw Kaczynski skulle også have været med på flyet, men valgte i sidste minut at blive hjemme.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Smolensk konspirationer på syvende år

Ny leder af Smolensk kommissionen er den hidtidige næstformand Kazimierz Nowaczyk.