Danmark har sendt hjælp til oversvømmelser i Ukraine

oversvømmelser
Danmark har torsdag sendt udstyr til Ukraine, der skal hjælpe med ukrainerne med de store oversvømmelser der er fremkommet, efter at Rusland har sprængt en vigtig dæmning i Kherson-regionen, hvor 600 kvadratkilometer er oversvømmet. Foto: Ukraines ambassade i Danmark.

KØBENHAVN: Udenrigsministeriet oplyser, at Danmark torsdag har sendt udstyr, der kan hjælpe redningsarbejdet efter oversvømmelserne i Ukraine.


Danmark har torsdag afsendt udstyr til Ukraine, der skal hjælpe med redningsarbejdet i forbindelse med oversvømmelser i Ukraine. Oversvømmelserne er udløst af Rusland, der har bombesprængt Nova Kakhovka-dæmningen i Kherson-regionen, som grænser op til Mykolaiv. Det er her Danmark i forvejen hjælper til med genopbygningen.

Den danske regering sender nu fra torsdag en større donationspakke fra Beredskabsstyrelsen og FN’s projektledelseskontor (UNOPS) til Ukraine.

Hjælp til oversvømmelser

Torsdag er der afsendt to højkapacitetspumper, 35 telte til indkvartering, tre mindre både med transportflåder samt en større generator. Gennem UNOPS sendes der, efter ukrainsk ønske, fem vandtank-lastbiler, der skal opsamle og flytte vand fra oversvømmede områder, og et antal generatorer til en samlet værdi af næste syv millioner kroner.

– Vi har været i tæt dialog med de ukrainske myndigheder om, hvad de har brug for. Her har vi kunnet hjælpe med udstyr designet til at håndtere oversvømmelser, som gør det ukrainske beredskab i stand til at reagere effektivt og kraftfuldt. Der er tale om et målrettet bidrag, der er med til at gøre en forskel lige nu og her, siger Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik. Og fra forsvarsministeren lyder det:

– Oversvømmelserne sætter store dele af Ukraine i en frygtelig situation, og vi skal gøre, hvad vi kan for at hjælpe ukrainerne. Med den her beredskabspakke kan vi hjælpe med udstyr, som gør det ukrainske beredskab i stand til at reagere mere effektivt, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Beredskabsudstyret doneres til den ukrainske beredskabsstyrelse. Det har en værdi af 2,5 millioner kroner og finansieres af Udenrigsministeriet over udviklingsbistanden. Den danske indsats indgår i EU’s samlede beredskabsindsats.

Dæmningen

Nova Kakhovka-dæmningen er den sjette og sydligste del af det samlede dæmningssystem for Dnipro-floden. Den blev i natten til eller tidlig i morgen den 6. juni sprængt i stykker, med omfattende oversvømmelser og store humanitære- og miljømæssige konsekvenser til følge. 600 kvadratkilometer er oversvømmet i regionen, cirka en tredjedel er i områder som Ukraine har kontrollen over, mens det resterende er russisk besat. I den russiske del skydes der på redningsfolkene af de russiske styrker. Rusland hævder at det er Ukraine der har bombesprængt dæmningen, men sprængningen er sket i den russiske del, og det er kun russerne der har fordel af oversvømmelserne.

De ukrainske myndigheder oplyser ifølge det danske udenrigsministerium, at op mod 16.000 mennesker er berørt af oversvømmelserne. De ukrainske beredskabsmyndigheder arbejder sammen med humanitære organisationer på evakuering og midlertidig indkvartering af de mange civile, som er bosat i området.

I Ukraine lørdag

Det danske materiel fra Beredskabsstyrelsen afgår via lastbiler fra Beredskabsstyrelsens internationale logistikcenter i Herning med forventet ankomst i Ukraine lørdag.

 

USA giver grønt lys for F-16 kampfly til Ukraine

LINK: USA giver grønt lys for F16-kampfly til Ukraine

Foto: Jens Mørch, polennu.dk