USA giver grønt lys for F-16 kampfly til Ukraine

grønt lys for F-16 kampfly
F-16 kampfly er nu på vej til Ukraine. USA har godkendt flere europæiske landes ønske om at bidrage med F-16 kampfly til forsvaret af Ukraine. Arkivfoto.

HIROSIMA: USA gav fredag grønt lys for F-16 kampfly leverancer til Ukraine. Danmark og Polen vil uddanne piloter og andet personel.


Alt tyder nu på at F-16 kampfly snart når Ukraine. I denne uge meddelte Holland og Storbritannien at de er klar til at levere F-16 kampfly ti Ukraine. Og nu har USA, som er producent af F-16 kampflyene, givet grønt lys for at de kan videreleveres til Ukraine. Det er en forudsætning for at overføre våben over grænser, at producentlandet godkender. Men det er sket.

(Artiklen fortsættes under)

Det meddelte den amerikanske præsident Joe Biden på G7-topmødet i Japan skriver flere polske medier.

USA vil også træne ukrainske piloter til at bruge jetflyene, siger den amerikanske nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan.

Ukraines præsident Volodymyr Zelensky har hilst “den historiske beslutning velkommen”. I et tweet skriver han, at det vil styrke flyvevåbnet.

Danmark med

Storbritannien, Holland, Belgien og Danmark har rost Joe Bidens beslutning, skriver BBC. Landene har allerede tilbudt at uddanne personel til F-16 kampflyene, og vil også bidrage med fly. Polen præsident Andrzej Duda har meddelt at landet ikke kan levere F-16 kampfly, men gerne vil bidrage med uddannelse af piloter og andet personel.

Storbritanniens premierminister Rishi Sunak skriver i et tweet:

– Storbritannien vil arbejde sammen med USA og Holland, Belgien og Danmark for at skaffe Ukraine den kampluftkapacitet, de har brug for.

Klar om fire måneder

Yehor Cherniev, der næstformand i det ukrainske parlaments nationale sikkerhedsudvalg siger, at F-16 kampflyene kan være på vingerne indenfor fire måneder, skriver britiske The Guardian.

Beslutningen er et markant løft af den vestlige støtte til Ukraine, da det forbereder en større modoffensiv mod Rusland, skriver The Guardian.

Største nationer

G7 samarbejdet er mellem verdens største økonomier og liberale demokratier. Landene er: Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien og USA. EU er også med, men regnes ikke som et fast medlem.

Rusland invaderede Ukraine den 24. februar 2022 og indledte de største kampe i Europa siden Anden Verdenskrig.

 

TV2 - Polen sender kampfly til Ukraine. Statsminister, forsvarsminister og chefredaktør. 20 mar 2023

 

Præsident: Polen sender ikke F16-kampfly til Ukraine

LINK: Polen sender ikke kampfly til Ukraine