Danmarks udenrigsminister fastholder presset på Polen

Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod vil ikke give efter for polske trusler mod EU om veto, for at fjerne en aftalt retsstatsmekanisme. Arkivfoto.

KØBENHAVN: Danmarks udenrigsminister kalder det for uholdbart og uacceptabelt, at Polen har bremset EU corona-hjælpepakken.


Polen og Ungarns drillerier med EU corona hjælpepakken og det langsigtede budget, på grund af en ny retsstatsmekanisme, er fuldstændig ”uholdbart og uacceptabelt”, siger Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod til DR. Han vil ikke acceptere, at Polen tager EU-budgettet og corona-pakken som gidsel i den sag.

LÆS OGSÅ: Mette og Merkel havde ret – Polen tog fejl

Intern polsk uro

Selv om retsstatsmekanismen blev aftalt på topmødet i juli, så tyder det på at de polske repræsentanter ikke var opmærksomme på den nye regel, eller også har den polske statsminister ”undladt” at fortælle det til regeringspartiets top. Det har vakt vrede i Warszawa. Reglen ER indført, og den kan ikke stoppes af et polsk veto. Men som polakkerne har truet med, kan Polen i trods, blokere for hele hjælpepakken og EU-budgettet 2021-2017.

Polen og Ungarn vil ikke have retsstatsmekanismen gennemført, da den uden tvivl vil betyde, at de to lande ikke får de EU-penge de var tiltænkt, fordi de to lande har gennemført systematisk brud på retsstaten.

Men Danmarks statsminister Jeppe Kofod vil ikke ændre aftalen fra topmødet, uanset de polske trusler.

– Vi åbner ikke en diskussion om den aftale, vi lavede i juli, siger Jeppe Kofod.

I forreste række

Og i et svar til medlem af Folketinget Katarina Ammitzbøll om de kontroversielle retsreformer og forfølgelsen af dommere i Polen, svarer den danske udenrigsminister.

– Jeg vil fortsat gå i forreste række for at fastholde det politiske pres på Polen med henblik på at finde varige, tilfredsstillende løsninger på problemerne. Dels vil jeg blive ved med at rejse bekymringen direkte over for den polske regering, og dels støtter jeg, at der gennemføres flere høringssessioner af Polen i artikel 7-proceduren i Rådet, som jeg fortsat vil deltage aktivt i, skriver Jeppe Kofod.

Polen har endnu ikke nedlagt veto mod hjælpepakken og budgettet, men regeringsrepræsentanter og regeringspartiet, har krævet af statsministeren, at han gør det.

polennu.dk følger sagen.

LÆS OGSÅ: Mette og Merkel havde ret – Polen tog fejl

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.