Dansk markering af 30-året for Dronningens besøg i Polen

Dronningens besøg i Polen
Lech Walesa har været i samtale med Matylda og Magdalene fra kommunikationsteamet på Danmarks ambassade i Warszawa om Dronningens besøg i Polen. De præsenterer ham for billedet af Dronningen og Lech Walesa, der ryger sammen under besøget for 30 år siden. Lech Walesa husker billedet. Han gav det nemlig til Kronprinsesse Mary indrammet i 2019, da Lech Walesa var på besøg i Danmark. Lech Walesa har stoppet rygningen for mange år siden, og den danske Dronning har meddelt i år at det er slut med tobakken. Foto: Danmarks ambassade i Warszawa.

WARSZAWA: I disse dage markeres 30 året for Dronningens besøg i Polen. Her mødte Dronning Margrethe første gang præsident Lech Walesa.


30-året for Dronningens besøg i Polen markeres i disse dage. Onsdag er det nemlig 30 år siden, at den danske Dronning Margrethe II var på officielt besøg i Polen og mødtes med præsident Lech Walesa. Kommunikationsteamet ved Danmarks ambassade i Warszawa har kigget nærmere på hvad der skete dengang.

Skulptur af Dronningen på Lech Walesa kontor

– Vi tog til Gdansk, hvor vi skulle mødes med Lech Walesa. Det var spændende, og allerede da vi kom ind på hans kontor på anden sal, kunne vi se at den danske dronning betyder noget for den tidligere præsident. På hans kontor er der nemlig en stor hvid buste af Danmarks Dronning. Vi fik en god samtale med Lech Walesa, der fortalte om Dronningen og om besøget dengang for 30 år siden. Det var spændende at møde ham. Vi lavede nogle filmklip og vi har andre gode oplysning om Dronningens besøg hos Lech Walesa, som vi vil vise på ambassadens sociale medier de kommende dage, siger Matylda Tamborska fra Danmarks ambassade til polennu.dk.

(Fortsættes under)

Danmarks længst siddende konsul

Magdalena Gendzwill og Matylda Tamborska, kommunikationsteamet fra ambassaden besøgte også Danmarks længst siddende konsul, Julian Skelnik. Han er tidligere direktør for havnen i Gdansk, og har været i tro tjeneste for Danmark i over 30 år. Det officielle royale besøg i Polen dengang, var en af hans første opgaver for Danmark, og den han mener har været den største i hans karriere for Danmark.

– Konsulen delte sine oplevelser og indtryk fra dengang med os, det var spændende. Og han er en rigtig samler. Altså virkelig en samler. Vi så alt muligt fra dengang, fotos, officielle papirer – også de fine menukort fra dengang, har vi fået adgang til. Og ikke kun fra polsk side, men også menukortet fra Dronningens returmiddag. Skelnik har det hele liggende, det var spændende at få et indblik i. Vi har spurgt ambassadens kok, Przemyslaw Birek, om at rekonstruere retterne fra middagen, og vil præsentere opskrifterne for dem, der har lyst til at prøve dem.

– Vi har meget materiale at vise de kommende dage, lover Matylda Tamborska.

(Fortsættes under)

Julian_Skelning_er_formand_for_Havne_omkring_Østersøen_og_dansk_konsul_i_Polen
Danmarks længst siddende konsul, Julian Skelnik, var med for 30 år siden. Arkivfoto.

– Jeg vil ikke afsløre mere nu, men følg med de næste dage på ambassadens sociale medier, så kommer der endnu flere nyheder fra det historiske besøg, lover Tamborska.

EKSTERNT LINK: Danmarks ambassade i Polen på Facebook

Lech Walesa om Dronningens besøg i Polen

At forholdet mellem Danmarks Dronning og Lech Walesa er hjerteligt, fremgår også af bogen: Kongehuset – på arbejde for Danmark. Bogen blev udgivet i anledning af dronning Margrethes 50-års jubilæum sidste år, og er skrevet af de to journalister Gitte Redder og Karin Palshøj. I bogen siger den tidligere polske præsident blandt andet:

– Hvis jeg var yngre end i dag, ville jeg kraftigt overveje at blive en del af det danske kongerige. Jeg ville elske at have en kvindelig chef som dronningen, der er interesseret i omverdenen og respekteret alle vegne. I Danmark spiller demokrati og monarki tæt sammen og giver en stabilitet, som man beundrer i et naboland som Polen, og som vi selv savner, siger Lech Walesa i bogen Kongehuset – på arbejde for Danmark.

Lech Walesa modtog den engelsksprogede udgave af bogen Kongehuset – på arbejde for Danmark (Royal Denmark), hvor han udtaler sig om den danske dronning. På billedet ses viceambassadør Malene Bøgesvang (th.), der på Danmarks vegne overrakte Lech Walesa bogen. På billedet ses også Polens ekspert Anna Werenberg og i baggrunden er det den danske billede- og keramik-kunstner Palle Hammerager. Foto: Jens Mørch.

Ny bog: Lech Walesa om Danmarks dronning

LÆS OGSÅ: Ny bog med Lech Walesa om Danmarks Dronning

Lech Walesa giver Kronprinsesse Mary et indrammet billede, af hendes svigermor og Lech Walesa, da de mødtes i Gdansk i 1993. Arkivfoto.

Dronningens besøg i Polen har sikkert været en dyr fornøjelse. Det koster langt mindre, at sikre flere nyheder fra Polen på dansk. Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt.

Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.