Domstolens afgørelse om abort er ikke gældende

De polske kvinders strejkekomite sammenligner deres kamp for menneskerettigheder med Lech Walesa og Solidarnoscs kamp for frihed i 1980 i Gdansk. Den gang havde de strejkende 21 krav til de kommunistiske myndigheder. De polske kvinder er mere beskedne med kravene. De har udarbejdet 13 + 1 krav til Kaczynski-styret. + 1 dækker kravet om, at uddannelses-ministeren skal trække sig tilbage, fordi han vil fratage universiteter der har deltaget i protesterne, deres penge. Illustration: Strejke-komiteen.

WARSZAWA: Polens statsminister Mateusz Morawiecki har ikke skrevet under på forfatningsdomstolens abort-afgørelse. Dermed er den ikke gældende, og der er ikke flertal for et kompromis, siger kilder til polennu.dk.


Den kontroversielle dom i forfatningsdomstolen forrige torsdag, der forbyder de nuværende abort-undtagelser i abortloven, er alligevel ikke gældende i Polen. De mange demonstrationer og det folkelige oprør, er helt kommet bag på PiS-formand Jaroslaw Kaczynski og kirkens mænd – og på den polske statsminister.

Nåede ikke fristen

For at dommen skal være gældende og gyldig i Polen, skulle statsminister Mateusz Morawiecki have udgivet den seneste til midnat, natten mellem mandag og tirsdag (2. november). Det er en frist som forfatningen foreskriver. Det har han ikke gjort, og dermed er den uden effekt.

Statsministeren ved godt, at hans formelle accept, ville udløse flere protester, og i modsætning til partiledelsen synes Mateusz Morawiecki ikke om abortbegrænsninger og timingen, midt i corona-krisen.

Intet flertal

Kaczynskis plan var at lave en ny lov – et kompromis – der skulle have været vedtaget i det polske parlament onsdag. Kompromisset er udarbejdet af præsident Andrzej Duda, og indeholder en meget lille lempelse, i forhold til forfatningsdomstolens afgørelse om et nærmest total abortforbud. Men Kaczynski kan ikke blandt sine egne, samle et flertal for den nye lov, siger flere kilder til polennu.dk. De mest rabiate i Kaczynskis bagland, ønsker et total abortforbud.

Udsat

På baggrund af det manglende flertal, har PiS-gruppen nu under henvisning til corona-krisen, anmodet det polske parlament om, at aflyse onsdagens samling og udsætte den til den 18. og 19. november.

Den polske abortlov er et resultat af et nationalt kompromis i 1993.

LÆS OGSÅ I SEX OG SAMFUND: Fire polske kvinders fortællinger

Protesterne stopper ikke

Selv om forfatningsdomstolens afgørelse ikke er gældende, betyder det ikke at protesterne ophører. De polske kvinders strejkekomite har opstillet 13 krav til regeringen, og de har derudover krævet at den polske uddannelsesminister fratræder.

Da polakker sidst lavede en revolution, var det i 1980 på skibsværftet i Gdansk. Dengang havde frontfiguren Lech Walesa og “fagforeningen” Solidarnosc ikke mindre end 21 krav til de kommunistiske myndigheder. De polske kvinder sammenligner situationen i Polen i dag med oprøret i 1980erne i Gdansk, men er dog lidt mere beskedne med blot 13 + 1 krav.

Kvindernes – og mændenes – protester i Polen fortsætter for 13. dag i træk.

Status på abortspørgsmålet i Polen:

Polen har fortsat en af Europas skrappeste abortlove, men ophævelsen af undtagelserne fra den oprindelige lov, er ikke gældende. Dermed er dommen uden effekt. Det betyder ikke at abort-protesterne ophører, eller at PiS ledelsen har droppet planerne om abort-stramninger. Man vil gøre et nyt forsøg ved den næste samling i parlamentet den 18. november, men det bliver næppe muligt at samle et flertal for en ny abortlov.

Poznan onsdag aften den 28. oktober 2020.
Mere abort-nyt fra Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer. På forhånd, tak.