Donald Tusk: Jeg vil ikke falde i Kaczynskis fælde

Donald Tusk
Donald Tusk beder om opbakning og tillid fra sit bagland, efter at han har stemt sammen med regeringspartiet, i et forsøg på at få frigivet de tilbageholde EU-milliarder til Polen. Foto: FB.

GDANSK: Donald Tusk vil ikke falde i Jaroslaw Kaczynskis fælde, og derfor stemte han for at Polen måske kan få kan EU-penge igen.


Donald Tusk under voldsom kritik. Fredag stemte det polske parlaments underhus Sejmen et forslag om højesteret igennem. Forslaget skal være med til at bane vejen for, at Polen få genoptaget milliardudbetalinger fra EU. De er suspenderet, netop fordi Polen ikke lever op til kravene til en retsstat. Højesteret er en af knasterne i blokeringen af midler.

Regeringen var splittet i spørgsmålet om højesteret, men Donald Tusk og mange andre i oppositionen var med til at sikre flertal for loven alligevel. Det har rejst stor kritik af Tusk, og den tidligere polske præsident Lech Walesa, har ligefrem vendt Tusk ryggen efter afstemningen. Men nu forklarer Donald Tusk hvad der er sket.

(Artiklen fortsættes under)

Regeringskoalition brudt: Uro efter ny lov om højesteret

Donald Tusk vil vinde valget

– Jeg vil gerne vinde valget. At få retsstaten i Polen tilbage, er først mulig efter at vi har vundet valget, siger Donald Tusk.

– Jeg beder jer om at have tillid til mig, bare lidt. – Jeg kender Kaczynski som en djævel, og jeg vil ikke falde i de fælder han sætter på. -Vi besluttede at stemme for at få penge fra EU, og de kommende dage vil vise, at det var rigtig, sagde Donald Tusk. Tusk hentyder formentlig til, at Kaczynski i valgkampen kunne fastholde sin beskyldning mod oppositionen, for at være årsagen til at Polen ikke får EU-penge.

– Alternativet var en afstemning, der ville gøre det svært eller helt umuligt for Polen at modtage milliarder, fordi justitsminister Ziobro vil fastholde status quo, sagde Tusk.

Lang vej endnu

Forslaget skal nu behandles af overhuset, hvor formanden for senatet allerede har meddelt, at der vil blive ændringer. De skal så efterfølgende godkendes af det splittede parlament, og når parlamentets over- og underhus – Sejmen og Senatet er blevet enige, så skal præsidenten skrive forslaget under – hvis han vil. Præsident Andrzej Duda har tidligere afvist et lignende forslag.

Støt polennu.dk og få mere viden

Vi har ikke en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark.
Hvis du også vil – så kan du gøre det ved støt os økonomisk. Du kan støtte os med et engangsbidrag på

DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.
Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.