Regeringskoalition brudt: Uro efter ny lov om højesteret

højesteret-polen-eu
Der har været kaos i det polske parlament i dag. Regeringspartierne kunne ikke enes om en ny lov, der har til formål at frigive de indefrosne milliarder af euro fra EU, med en ny lov om højesteret. Loven er langt fra besluttet, og blev reddet af oppositionen. Arkivfoto.

WARSZAWA: Sammenholdet i den polske regeringskoalition er brudt. Også oppositionen er internt uenige om forslag til ny lov for højesteret.


Der har længe været interne uenigheder i regeringskoalitionen, Forenet Højre, der består af tre partier/grupper. Indtil nu har de kunnet holde sammen, men i dag kom splittelsen til udtryk i forbindelse med afstemningen om en ny lov om højesteret.

Lovændringen er et polsk forsøg på at få frigivet de mange milliarder af euro, som EU holder tilbage, fordi Polen ikke lever op til retsstatens vilkår, ligesom pressefriheden også kritiseres af EU. Kaczynskis folk i regeringen er sikre på, at den nye lov om højesteret, vil får EU til at frigive milliarderne til Polen. Oppositionen mener modsat, at indrømmelserne i loven langt fra er nok til at gøre EU tilfreds.

Oppositionen reddede regeringen

Forslaget blev alligevel vedtaget, da flere medlemmer af oppositionen også stemte for og dermed reddede regeringens flertal. Uenighederne går på kryds af tværs af grupperingerne i parlamentet.

Polens parlaments underhus – Sejmen – har 460 medlemmer. 203 af dem stemte for lovforslaget, 52 var imod – og 189 undlod at stemme. Koalitionspartneren Solidarna Polska stemte imod, og det gjorde 22 medlemmer af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) også. Men også i oppositionspartier var der stor intern splittelse. Selv om underhuset har besluttet loven, så er der lang vej til at den kan blive gældende.

Senatsformand: Vi laver ændringer

Nu skal beslutningen bekræftes i parlamentets overhus, og da oppositionen har flertal der, vil loven sikkert bliver korrigeret. Det har senatsformanden allerede meddelt, og om ændringerne kan godkendes efterfølgende i det polske underhus, er tvivlsomt alt efter ændringernes omfang.

Når det er sket, skal præsidenten skrive under. Den polske præsident Andrzej Duda har tidligere afvist at underskrive en vedtaget lov i forhold til indrømmelser overfor EU. Gør han ikke det, er loven heller ikke gældende. Der er stadig lang vej til EU-milliarderne, som regeringen forventer at kunne modtage i juni, når loven er gældende.

Lech Walesa er vred

Polens tidligere præsident og Nobel Fredsprismodtager – Lech Walesa – er vred over, at Donald Tusk og hans parti Borgernes Platform (PO/KO) har reddet regeringen i den interne splittelse ved at stemme for forslaget. Han mener, at det er forkert at oppositionen medvirker til at frigive EU-midlerne.

– Vi besluttede at stemme for europæiske penge, og de kommende dage vil vise, at det er den rigtige beslutning, sagde Donald Tusk i Gdansk fredag eftermiddag.

– Alternativet var en afstemning, der ville gøre det svært eller umuligt for Polen at modtage milliarder, og det vil betyde at vi skulle fastholde Ziobro i status quo, sagde Tusk. Han sagde også, at han ikke ville falde i Kaczynski-regeringens fælde forud for valget senere i år.

Polen har i dag taget det første spæde initiativ i et forsøg på at få frigivet de milliarder som EU holder tilbage, fordi Kaczynski-regeringen ikke lever op til aftalerne i EU, om retsstaten og pressefriheden. Men der er fortsat lang vej til det er en realitet, og der er stor tvivl om hvorvidt forslaget er nok, til at EU atter vil sende milliarder af euro til Polen.

EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen, der i øjeblikket er i Sverige, siger fredag aften, at hun vil afstå fra at kommentere loven indtil den er endelig vedtaget.

Hver tredje højesteretsdommer afviser nye kolleger

 

Var det en nyhed du kunne bruge til noget? Du kan sikre at der kommer flere af slagsen ved at støtte polennu.dk. Vi har ikke en betalingsmur – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så støt os økonomisk. Så lover vi til gengæld flere nyheder.

Er du klar? Du kan støtte os med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor hjælp – på forhånd tak.

 

Støt polennu.dk og få mere viden