En test: Ingen corona-smitte på polske mink-farme

Polen har kun gennemført en test på en enkelt mink. Det er baggrunden for at polske myndigheder oplyser, at corona på minkfarme ikke er noget problem i Polen. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polske myndigheder oplyser, at der ikke er corona-problemer på minkfarme i Polen. Men kun en enkelt mink er blevet testet og fundet negativ.


De danske myndigheders meddelelse om nedslagtningen af alle danske mink, er også nået til Polen. Men de polske myndigheder har ikke interesseret sig for smitte der overføres fra mink, og oplysningerne deler de polske eksperter, skriver Interia.

– Det er ikke bevist, at en virusmutation, er en trussel mod mennesker. Selvfølgelig kan dette behandles som ethvert andet COVID-19-udbrud, siger formanden for den polske mink-branche, Szczepan Wójcik.

– Vi har ingen corona-problemer i de polske besætninger, det har vi for længst testet, siger mink-formanden.

Og myndighederne bakker op om konklusionen, skriver Iteria.

Ifølge chefdyrelæge ved Statens Veterinære Institut for virusforskning, Bogdan Konopka er kun en enkelt mink blevet testet. De centrale myndigheder har ikke iværksat undersøgelser af minks rolle i corona-pandemien, og derfor er kun en enkelt mink blevet rutine testet i lighed med andre dyr. Den ene test er baggrunden for, at Polen kan erklære sig fri for corona-smitte på mink-farmene. Chefdyrlægen oplyser, at man ikke har interesseret sig for at undersøge mink-farme, selv man har laboratorier klar til opgaven.

Eksperter uenige

Virologekspert Tomasz Dzieiątkowski fra det Medicinske Universitet i Warszawa siger til Iteria, at han ikke vil tale om overførsel af corona-virus fra dyr til mennesker, fordi der ikke er indsamlet videnskabelig dokumentation der bekræfter fænomenet. Men fra universitet i Lublin, lyder der andre toner.

– I Holland er der tilfælde af overførsel af coronavirus fra mink til mennesker der er dokumenteret, siger Agnieszka Szuster-Ciesielska fra Maria Curie-Skłodowska Universitet i Lublin.

Kaczynskis ønske

Minkavl skulle have været forbudt i Polen, men intern uenighed og regeringskrise, har betydet at selv om parlamentet har besluttet sig for en lov der rummer et forbud mod mink-avl, så bliver loven næppe færdigbehandlet. Det er regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski, der personligt har noget imod minkavl. Hans vælgere og bagland ser anderledes på det.

Dramaet om mink-avl og corona fortsætter på uformindsket styrke i både Danmark og Polen.

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.