Valuta:100 PLN koster 176,30 DKK
Søndag 17 december 2017

Et år med Andrzej Duda som polsk præsident

Polens præsident Andrzej Duda har besøgt 30 lande i sit første år som præsident. Her ses han under et besøg på Københavns Universitet i juni, hvor han får H. C. Andersen eventyr i gave af prorektor og formand for det Udenrigspolitiske Selskab, Lykke Friis. Foto: Lars Møller, polennu.dk.
PolitikWARSZAWA: Den polske præsident blev taget i ed for et år siden, og det har været en tid med stor international kritik og en truende rigsretssag i Polen.
Af: Jens Mørch
8. august 2016 - 22:11

Lørdag var det et år siden at Polens 44-årige præsident Andrzej Duda blev taget i ed som præsident. At han skulle blive præsident, var helt utænkelig da formanden for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) Jaroslaw Kaczynski udpegede ham som partiets kandidat for få år siden.

Sikkert i sadlen?

Utænkeligt fordi den daværende præsident Bronislaw Komorowski sad sikkert i sadlen. Med en opbakning på mere end 70 procent fra polakkerne, var han en af de mest populære politikere – og præsidenter nogensinde. Men da valgkampen satte i gang fejlede han fatalt i kampen om genvalg.

Vag tidligere præsident

Først kunne den daværende præsident ikke besluttet sig for om han ville fortsætte de fem år yderligere som forfatningen giver ham mulighed for, og da han endelig havde besluttet sig, orkede han dårligt nok at deltage i valgkampen.

Frisk pust

Han ville f.eks. ikke møde sine modkandidater til tv-dueller, og hans adfærd blev hårdt straffet af de polske vælgere, der overraskende valgte den unge og charmerende Andrzej som straf for arrogancen. Den unge Duda var et lovende og frisk pust i det polske præsidentpalads.

International kritik

Men Dudas første år som præsident har været præget af skandaler og intern strid. Den kontroversielle sag med forfatningsdomstolen og andre demokrati reducerende tiltag, har gjort at den unge præsident upopulær i udlandet, selv om han har besøgt 30 lande som præsident.

Rigsretssag

Den nye præsident – nu med et års erfaring - står også til en sikker rigsretssag hjemme i Polen af samme grund, den dag domstolene atter bliver frie og et andet styre kommer til magten i Polen.

Bedst blandt politikere

Præsidenten høster opbakning fra 46 procent af vælgerne, ifølge en ny meningsmåling fra IBRiS. Selv om det er rekord blandt de siddende polske politikere, så er det stadig langt fra hvad polske præsidenter ellers kan score af opbakning.

Partiløs præsident

Polske præsidenter bliver partiløse når de indsættes, og er traditionelt en samlende figur og landet absolutte nummer 1. Duda har i sin periode nedlagt veto over for fire love, som et flertal i det tidligere parlament havde besluttet.

Hvem har magten

Andrzej Duda har været udsat for stor kritik, da mange mener han ikke selv tager beslutninger, som forfatningen ellers foreskriver, men at han tager imod ordre fra partiformand Jaroslaw Kaczynski.

Afslørende video

Dette videoklip har givet næring til den påstand – en video der også viser, at partiformanden ikke har respekt for Polens nummer 1.

SE VIDEO
Eksternt link: Kaczynski og Duda

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 18. december 2017
12:00-18:00

Skyet

Skyet
0 °C

I dag, 18. december 2017
12:00-18:00

Skyfrit

Skyfrit
1 °C

I dag, 18. december 2017
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
2 °C

I dag, 18. december 2017
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
0 °C

I dag, 18. december 2017
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
1 °C

Debat

4. juni 2014 - 10:42
ØSTERBRO: Den 4. juni 1989 blev de første frie valg i Polen gennemført. Selv om det er 25 år siden er årsdagen mere aktuel end nogensinde før, skriver redaktør Jens Mørch.
26. maj 2015 - 12:19
DR Deadline dækkede omfattende den spanske kommunalvalg, men ikke præsidentvalget i Polen? - skriver Mr. East redaktør Ota Tiefenbock.
25. oktober 2015 - 1:49
Valget søndag den 25. oktober til parlamentet i Polen, er måske det mest spændende polske valg nogensinde.
13. marts 2016 - 20:04
Urszula Zarzycka, polennu.dk, skriver blog om Polens faste- og påsketraditioner.
8. juli 2016 - 3:02
Analyse og vurderingen af NATO, Polen og Danmark forud for alliancens topmøde i Warszawa af polennu.dk chefredaktør Jens Mørch.
14. december 2017 - 7:46
Advent og juletiden står for døren. Selv om den polske og den danske jul har sammenfald, er der alligevel store forskelle i tradition og skikke, skriver Urszula Zarzycka.

Profiler