Polen vil have ny EU-kommissærpost for forsvar

Polen vil have den nye EU-kommissærpost for forsvar og sikkerhed, siger den polske forsvarsminister til PAP. Den nuværende udenrigsminister Radoslaw Sikorski (th.) indstilles til posten. Foto: Sebastian Udren, MSZ.

WARSZAWA: Polen vil have Radosław Sikorski til den nye EU-kommissærpost med ansvar for sikkerhed og forsvar, siger forsvarsministeren.


Polen vil gerne have at den kommende nye EU-kommissærpost bliver besat af en polak. Det er en ny kommissær, der skal have sikkerhed og forsvar af Europa som ansvarsområde. Det siger Polens forsvarsminister Władysław Kosiniak-Kamysz til det polske nyhedsbureau PAP. Og ministeren har en kandidat: Den nuværende udenrigsminister Radosław Sikorski.

(Fortsættes under)

INDBLIK: Udenrigsminister på vej til internationalt topjob

Polen mest truet

Forsvarsministeren mener, at Polen skal have den kommissærpost, da det er et stort land, og det mest truede. Han mener også, at Radosław Sikorski opfylder alle betingelserne for at være EU-kommissær for forsvar og sikkerhed.

– Han har oparbejdet en enorm stor international position, han har stor viden om udenrigspolitik, men også for forsvar og sikkerhed. Han har været chef for Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet – han har erfaring med de europæiske strukturer. Han har alle kvalifikationer til – ikke bare at være kommissær for sikkerhed og forsvar, men for at udføre alle vigtige funktioner i EU, siger den polske forsvarsminister Władysław Kosiniak-Kamysz.

Ny EU-kommissærpost?

Formanden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, sagde i februar, at den kommende EU-kommissær for forsvar og sikkerhed, skal være ansvarlig for EU’s forsvarsindustri, forskning og udvikling samt sikkerhed i bredere forstand.

Polsk-amerikansk

Radoslaw Sikorski er polsk og amerikansk statsborger. Han er gift med Anne Applebaum, der er en populær amerikansk forfatter og journalist og vinder af Pulitzerprisen. Appelbaum er især berømt for bøger om kommunismen og udviklingen af civilsamfundet i Central- og Østeuropa. Hun har været redaktør på The Economist og medlem af redaktionen på The Washington Post fra 2002 til 2006.

Valg i juni

Der skal sammensættes en ny Europa-Kommission når resultaterne af valgene til Europa-Parlamentet kendes. Valgene gennemføres fra den 6. – 9. juni over hele Europa. I Danmark og Polen er valget den 9. juni.

EU-kommissærpost eller ej!

Vi har fravalgt at have en betalingsmur omkring polennu.dk for at kunne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.