EU-domstolen godkender retsstatsmekanisme

EU-domstolen
EU-Domstolen fastholder at Polen skal nedlægge det særlige disciplinære kammer for højesteretsdommere. Det sker selv om Polen har foretaget ændringer, men det er ikke nok fastslår EU domstolen mandag. Arkivfoto.

LUXEMBOURG: EU-domstolen giver EU-kommissionen medhold i, at retsstatsmekanismen er i overensstemmelse med EU-lovgivningen.


En talsmand for EU-domstolens Manuel Campos Sanchez-Bordona har torsdag morgen meddelt, at generaladvokaturet i EU-domstolen har indstillet til domstolen at dommerne skal give EU-kommissionen medhold i, at det er i orden at tage penge fra et land der ikke overholder retsstatens principper. Afgørelsen er ikke endelig, men sædvanligvis følger EU-domstolen indstillingen.

Sidste chance var EU-domstolen

Afgørelsen ved EU-domstolen var Polens sidste chance, for at undgå at blive frataget milliarder på grund af den manglende overholdelse af EU-lovgivningen og de demokratiske spilleregler.

Polakker: Sig ja til EU-krav og afslut konflikten

Sanchez-Bordona fastslog, at sagen mod EU-kommissionen om retsstatsmekanismen, der er anlagt af Polen og Ungarn dermed bør afvises. Polens statsminister Mateusz Morawieckis mener, at retsstatsmekanismen er diskriminerende og i strid med EU-traktaterne. Men den opfattelse deler EU-domstolen ikke.

Repræsentanten for Europa-Kommissionen, Katherina Hermann, sagde i argumentationen, at Polen og Ungarn har fejlfortolket artikel 7.

– Værdierne er grundlaget for EU’s retssystem, herunder også budgetloven, som derfor er en del af mekanismen, sagde hun i Luxembourg.

EU-domstolens endelige afgørelse afsiges i denne måned, eller i begyndelsen af 2022, oplyser domstolen.

LINK: Indstillingen til EU-domstolen

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.