STRASBOURGH: Polske medier skal være polske, siger MEP’er valgt for PiS efter nyt polsk fald på det internationale pressefrihedsindeks.
– Polske medier skal være polske, siger næstformanden i Europa-Parlamentet for det polske regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) – Zdzislaw Krasnodebski – til polennu.dk. Kommentaren kommer i kølvandet af offentliggørelsen af det internationale pressefrihedsindeks.
Polen er faldet to pladser ned til nummer 66 ud af de 180 lande, der er med i ordningen. Da Kaczynski-regeringen kom til magten i 2015, var Polen nummer 18 på listen. Vi spurgte den polske toppolitiker, hvordan han vil forklare det markante fald?
– Jeg forstår ikke at Polen har fået denne placering, men det kan være af mange årsager. Det er vist nogle med 200 tilfælde af retssager som jeg ikke kender, men det er ikke en rimelig vurdering – vi har frie medier i Polen, siger Krasnodebski.
80 procent af polske medier
Den polske regering udarbejdet en plan for at overtage flere medier. Det er en kendt sag i Europa-Parlamentet, at Kaczynski-regeringen er gået efter uafhængige og kritiske medier, som f.eks. den amerikansk ejede tv-kanal TVN. Polens præsident nedlagde veto for at hindre en lov, der ellers ville forbyde det amerikanske ejerskab, og dermed lukke den kritiske tv-station.
Regeringen har allerede opkøbt et polsk pressebureau, flere aviser, herunder Polska Press som er en koncern af uafhængige regionale medier, der tæller 20 store dagblade og flere hundrede hjemmesider.
Europa-Parlamentets næstformand siger i forbindelse med Kaczynski-regeringens plan om at overtage uafhængige medier.
– Forestil jer, at 80 procent af jeres medier har udenlandske ejere. Er det rimeligt, derfor køber vi op. Og Polska Press er opkøbt af PKN Orlen, fordi det er så mange penge så et statsejet selskab må træde til, siger Kaczynski-regeringens mest fremtrædende repræsentant i Europa-Parlamentet.
Polske medier falder
Polen er faldet til den laveste placering nogensinde, nummer 66 ud af i alt 180 lande, der er med på det internationale pressefrihedsindeks. Det er syvende år i træk, at Polen er faldet på listen. Bedste placering var i 2015 med en plads som nummer 18.
Reporters Without Borders, betegner situationen i Polen som “problematisk” og beskriver landet som et “illiberalt demokrati”, hvor der er en intens mediepolarisering med undertrykkelse af uafhængig journalistik i takt med at regeringen (Kaczynski-regeringen, red.), efterhånden har taget kontrollen over medier, og strategien om at “genpolonisere” privatejede medier, skrives der som baggrund for vurderingen.
Danmark nummer 2
Polens seneste fald på ranglisten betyder, at landet er placeret under Mauritius (64), Cypern (65) og lidt bedre end Bosnien-Hercegovina (67) og Ecuador (68). Norge, Danmark og Sverige indtager igen topplaceringerne, efterfulgt af Estland, som er steget 11 pladser siden 2021. Tyskland er faldet ned til en 16. plads, mens Tjekkiet og Litauen er nummer 20 og 9. Ungarn er på 85. pladsen.
LINK: Se hele listen her
“Efter at have forvandlet de offentlige medier til propagandainstrumenter har regeringen mangedoblet sine forsøg på at ændre den redaktionelle linje i private medier og kontrollere information om følsomme emner.”, skriver Reporters Without Borders (RSF).