Massive trusler fra USA stopper ny polsk medielov

ny-polsk-medielov
En ny polsk medielov, der skulle gøre livet surt for den frie og populære tv-station TVN, bliver efter alt at dømme stoppet. Truslerne fra USA er for omfattende til, at Polens regering og Jaroslaw Kaczynski kan sidde dem overhørig. Arkivfoto.

WARSZAWA: Trusler fra USA har fået Jaroslaw Kaczynski og præsidenten Andrzej Duda til at stoppe ny polsk medielov, siger flere kilder.


Alt tyder på at trusler fra mange højtstående niveauer i USA, nu får Polen til at stoppe en ny kontroversiel medielov, hvis skjulte hovedformål var at stoppe den frie og amerikansk ejede tv-station TVN.

USA mod ny polsk medielov

Polens præsident Andrzej Duda er blevet truet med en lang række sanktioner af amerikanerne, hvis loven bliver til virkelighed. En af de amerikanske sanktions-truslerne er at højtstående polakker, herunder den polske præsident, ikke kan rejse til USA, hvis loven bliver gennemført.

Ifølge flere kilder og medier har formanden for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski, accepteret at loven stoppes. Han er ellers arkitekten bag den nye lov, der skulle fjerne den mest populære tv-kanal i Polen, TVN.

Mere modstand

Men det er ikke kun i USA, at loven møder modstand.

EU-parlamentet har onsdag meddelt at de vil gribe ind, og syv ud af ti polakker vil have at TVN fortsætter. Også i det polske senat – parlamentets overhus – er der stor modstand mod loven. 52 ud af 100 senatorer, har allerede meddelt at de vil stoppe loven.

Et ændringsforslag til medieloven, der menes at kunne samle et flertal uden om regeringen, vil betyde at Kaczynski-regeringen i fremtiden vil få mindre indflydelse på medierne i Polen gennem det nationale tv-råd. Også dette scenario menes at have spillet ind i Jaroslaw Kaczynskis accept af at stoppe loven.

Det forlyder også, at det er lykkedes Andrzej Duda at overtale Jaroslaw Kaczynski, til at droppe den nye medielov. Også i regeringspartiets egen inderkreds, erkendes det, at man er gået for langt i forsøget på at lukke den amerikansk ejede tv-station.

Det ventes at Andrzej Duda formelt vil nedlægge veto mod den ny polsk medielov, i fuld overensstemmelse med regeringspartiet og den magtfulde formand.

polennu.dk følger under alle omstændigheder sagen.

EKSTERNT LINK: TVN 24

Uafhængige nyheder fra et frit dansk medie?
STØT polennu.dk – tryk her