Europa-Kommissionen sender Polen til EU-domstolen

EU-domstolens dommere
Selv om Polen har besluttet af nedlægge det særlige disciplinærkammer, så er der ingen penge på vej til Polen, før den politiske kontrol med dommerne er væk. Arkivfoto.

BRUXELLES: Europa-Kommissionen har mistet tålmodigheden med Polen, og har nu sendt endnu en sag til EU-domstolen.


Europa-Kommissionen har mistet tålmodigheden med Polen. Onsdag middag har kommissionen sendt Polens regering til EU-domstolen, for at få domstolen til omgående at suspendere det nyoprettede kritisable domstolsråd (KRS).

Det ulovlige domstolsråd under højesteret, kan ansætte og udpege dommere, og dermed give politikkerne kontrollen over domstolene. Et princip der bryder med et af fundamenterne i et demokrati, og som også er en betingelse for EU-medlemskabet. Tredelingen af magten så første gang dagens lys i Europa i den polske forfatning.

EU-domstolen skal se på dommer fyring

Det er blandt andet fyringer af dommer Igor Tuleya, og forfølgelsen af ham, der har fået kommissionen til at kræve et omgående stop for domstolsrådets virke. Han skulle for den særlige domstol i april, men du kræver EU-domstolen formentlig, at alt stoppes, indtil sagen om KRS er belyst grundigt af domstolen.

LINK Altinget: Er Polen ved at afmontere retsstaten – kronik

Religiøs reaktion

Den regeringsloyale talsmand for højesteret, Aleksander Stępkowski, siger i en reaktion på at sagen nu er endt på EU-domstolens bord.

 – Igen fremsætter Europa-Kommissionen et forslag, for et år siden skete det samme, og næsten samme krav. Det er sket på den hellige onsdag igen. Det var den dag at Judas forrådte Jesus og tog penge for det. 

Journalister spurgte talsmanden, hvad Jesus og Judas har med denne sag at gøre?

– Det er altid godt og rigt med bibelske referencer i forskellige sammenhænge. Det forekommer mig, at alle har det på hver sin måde med det, sagde Stępkowski uden at svare på spørgsmålet.

Europa-Kommissionens næstformand Vera Jourova siger:

– Jeg er dybt bekymret over de fortsatte handlinger, der undergraver den retlige uafhængighed i Polen. Bekymringen går især ud på, om dommerne i domstolsrådet (KRS) er uafhængige.

LÆS OGSÅ: EU-domstolen til Polen: Stop sager mod dommerne

Mere nyt om Polens brud på retsstaten? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00