Fransk valg øger internationalt pres på Polen

  kulturpalads_warszawa_frankrig_polennu

  Resultatet af præsidentvalget i Frankrig betyder, at EU vil forstærke kravet om at Polen følger Venedig-kommissionens anbefalinger om de demokratiske tilstande i landet. USA har truet med konsekvenser overfor Polen, hvis ikke den polske ledelse følger EU’s demokratiske vagthunds anbefalinger om forfatningen, domstolene og de frie medier. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Valget af den nye franske præsident øger det internationale pres på Polen. USA har netop gentaget sin kritik af den polske ledelse.


  Den 39-årige Emmanuel Macron vandt præsidentvalget i Frankrig med 65,5 procent over sin rival. Han bliver dermed den yngste præsident i Frankrigs historie.

  Skærpet fransk tone

  Valget af Macron betyder også, at tonen i EU overfor den polske leder Jaroslaw Kaczynski og den øvrige ledelse i Polen vil blive skærpet. Den nye franske præsident har i sin valgkamp sammenlignet sin rival med Kaczynski, Orban og Putin, som eksempler på ledere der ikke vil demokratiet. Dermed står EU samlet i kritikken over de demokratiske tilstande i Polen. Europarådets Venedig-kommission, der er Europas demokratiske vagthund, har fået en kold skulder af den polske ledelse, men nu står Europa fast i kravene overfor Polen. Den tidligere franske præsident truede direkte med at indefryse EU penge til Polen, indtil de demokratiske forhold er normaliseret i landet. Den polske præsident Andrzej Duda var da også en af de statsledere der tøvede længst med lykønskningerne til den kommende franske præsident.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Kaczynski raser over sammenligning med Le Pen

  USA gentager kritik

  Den nye amerikanske Trump-ledelse har også netop gentaget sin kritik af Polen, og meddelt at det vil få konsekvenser for Polen, hvis ikke Venedig-kommissionens anbefalinger følges. Den amerikanske forsvarsminister har netop besøgt den polske hovedstad, hvor kritikken også er blevet fremsat – og på et tidspunkt hvor Polen har brug for udenlandsk støtte mod Rusland. Den polske ledelse kan næppe forvente støtte fra USA og NATO, såfremt landet ikke overholder de fundamentale demokratiske spilleregler, siger kilder tæt på forhandlingerne.

  Trump til Tusk

  Det har også vakt harme i den polske ledelse, at Donald Trump vil til Europa for at mødes med Donald Tusk, og ikke med nogen i den polske ledelse, der synes mere og mere i international isolation. Regeringspartiet har i den seneste måling for første gang sat sin position som det største parti over styr. Nu er det Borgernes Platform (PO) der er det største parti i Polen med to procent mere end Lov og Retfærdighedspartiet (PiS).