Gdansk regionen er en magnet for turismen i Polen

polennu_krystyna_hartenberger_pater_jens_moerch_gdansk_maja_giannoccaro

Krystyna Hartenberger-Pater, der er direktør for Pomorskie regionens turistorganisation, PROT, siger at der er mange forklaringer på den øgede turist interesse for Gdansk regionen, der sidste år tiltrak hver fjerde udenlandske turist i Polen. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


WARSZAWA: Hver fjerde udenlandske turist i Polen vælger Gdansk regionen, der havde besøg af 8,5 million turister sidste år.


Pomorskie regionen, der blandt andet rummer byerne Gdansk, Sopot og Gdynia, er den mest populære af Polens 16 regioner, når det gælder turisme. Det viser en ny opgørelse fra Polens Nationale Turistorganisation, POT. I de senere år har især nordmænd, svenskere og danskere valfartet til områdets attraktioner.

Hver fjerde til Gdansk

Sidste år tiltrak regionen hver fjerde udenlandske turist i Polen. Samlet set var der 8,5 million turister i Gdansk i 2015, og det er en fremgang på 6 procent i forhold til året før.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Storbyen Gdansk i Polen har det hele

Polakker vil også til Gdansk

Men ikke kun udlændinge er turister i byen. Af den nye nationale undersøgelse fremgår det også at 38 procent af polakkerne foretrækker Pomorskie regionen, og lige efter følger med 27 procent den naturskønne naboregion Warmia-Mazury, hvor Olszstyn er hovedby. På trejdepladsen kommer region Vestpommern hvor Szczecin er hovedby med 17 procent.

Flere grunde

Direktøren for Pomorskie Regionens Turistorganisation PROT, Krystyna Harterberger-Pater siger til polennu.dk, at der er flere årsager til succesen. Sopot, som er områdets populære ferieby trækker mange nye turister til området, lige som flere turister har fået øje på områdets særlige traditioner og ikke mindst den omfattende medicinske turisme, oplyser Hartenberger-Pater.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Sopot har altid været til sol og strand

Fri for terror

– Den spændte situation i Europa, den økomiske krise og flygtningeproblemerne, er paradoksalt nok også med til at skabe en positiv turistudvikling i regionen, siger turistchefen til polennu.dk.

Polen er ifølge en international analyse, et af Europas mest sikre lande når det gælder terror, og Gdansk er formentlig den mest kendte polske by i verden. Ikke mindst fordi det var her, at Lech Walesas opgør mod kommunismen satte Gdansk og Polen på verdenskortet i 1980’erne.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Polen er et af de mest terrorsikre land i Europa

– Vi skal hele tiden være vågne og fange de globale signalerne og tendenser. Derfor er det også vigtigt, at vi konstant er klar til at møde den udviklingen der går hurtigere og hurtigere, og de udfodringer og muligheder der venter i kølvandet, siger Hartenberger-Pater.

Fokus på de ældre

– Vi ved at folk generelt bliver ældre end tidligere, og derfor er der mere fokus på at holde sig i form og være god ved sig selv med afslapning, sunde friluftsaktiviteter, wellness og spa, samt medicinsk turisme generelt. Derfor er det også vigtigt at vi hele tiden udvikler tidsvarende tilbud til den ændrede efterspørgsel, og det forsøger vi efter bedste evne, siger turistchefen til polennu.dk.

Til og fra Gdansk

Den succesrige turistchef, der har modtaget flere priser og hædersbevisninger i turistbranchen, siger også at det er helt afgørende for turismen, at det er hurtigt og nemt at komme til og fra Gdansk. Lech Walesa Airport i Gdansk har haft stor vækst, og er blevet udvidet markant flere gange de senere år. De nye lavprisruter mellem Gdansk og Skandinavien har betydet en stort rykind af danskere, svenskere og nordmænd.

Ny dansk rute

– De mange lavprisflyruten til Skandinavien har betydet et sandt nordisk rykind i Gdansk, fortæller turistchefen. Og ruten mellem Billund/Legoland og Gdansk med Wizz Air, der åbnede i juni sidste år, har haft stor succes lige siden den første flyvning, siger Krystyna Hartenberger-Pater.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Ambassadør sender speedwaystjerne med første fly

SAS fra København

– Vi vil øge vores indsats for at få flere danskere til at besøge Gdansk, og med den nye rute fra Billund/Legoland er det blevet nemt at komme hertil fra Vestdanmark. Tidligere krævede det at jyder og fynboer skulle til København først. Herfra kan man komme til Gdansk med SAS, der har flere daglige afgange, ligesom mange i hovedstadsregionen bruger forbindelsen fra Sverige med Wizz Air fra Malmø, der har direkte busforbindelse til Københavns Hovedbanegård, siger turistchefen.

Til Legoland

– Og så er jeg personligt meget glad for, at vi nu nemt og hurtigt kan komme til Legoland fra Gdansk, siger chefen for Pomorskie Turistorganisation PROT, Krystyna Hartenberger-Pater til polennu.dk.