KØBENHAVN: Den afdøde polske pave John Paul II bliver hovedtema i den polske valgkamp, spår polennu.dk redaktøren, der også tør gætte på en valgdato.
Pave John Paul II – eller pave Johannes Paul II som vi kalder ham i Danmark – bliver uden tvivl et hovedtema i den polske valgkamp, der allerede er skudt godt og grundigt i gang. Vel at mærke, så har vi endnu ikke en valgdato, men vi ved, i henhold til forfatningen, at der skal være valg senest den 5. november. Det med datoen vender vi tilbage til.
Uanset tidspunktet, er en ting sikkert: Det bliver ikke nogen køn eller venlig valgkamp. Tværtimod. Kaczynski-regeringen vil gøre ALT for at fastholde magten, og stædigheden for at vælte regeringen er mindst lige så stor. Vreden over problemer med frie medier, domstole, LGBT, abort – og manglende EU-penge – er massive i Polen fra mange dele af samfundet.
Derfor kan det også let virke som en forsinket aprilsnar at komme med en påstand om, at en afdød polsk pave, kan blive afgørende i en valgkamp i et stort land midt i Europa. Men det er ikke desto mindre det, som Kaczynski-regeringen og Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) pønser på. Og det er måske heller ikke så dumt endda.
Målinger der skiftede retning
I februar stod PiS-partiet i alle meningsmålinger, til at miste magten i Polen til oppositionen. Men så kom der hjælp udefra – paradoksalt nok fra den frie og regeringskritiske amerikansk ejede tv-station TVN, der er en af regeringspartiets mange hovedmodstandere. De viste den 6. marts Marcin Gutowskis dokumentarfilm “Franciszkańska 3” og omtalte Ekke Overbeeks bog “Maxima Culpa. John Paul II vidste det godt”.
Der var en skarp kritik af den afdøde pave – med det borgerlige navn Karol Wojtyla – fra hans tid som ærkebiskop i Krakow. Filmen og bogen dokumenterer, at der var pædofilisager der indbefattede præster, som biskoppen kendte til, uden at gribe ind.
Udsendelsen har skabt splid mellem polakkerne, og parlamentet kom da også hurtige med en resolution mod TVN, fordi tv-stationen kaster smuds på et af de største polske ikoner. Kun få medlemmer af oppositionen, havde mod til at stemme imod regeringens fordømmelse af TVN. Kaczynski-regeringen indkaldte da også den amerikanske ambassadør til en samtale om sagen. Det kom der nu ikke noget ud af.
Men tv-udsendelsen og balladen i parlamentet betød, at meningsmålinger pludselig vendte til regeringens fordel, efter det massive forsvar af John Paul II. Vel at mærke ved, at det mest højreradikale parti, pludseligt er blevet Polens tredje største parti, og kan i de seneste målinger danne regering sammen med Jaroslaw Kaczynski og hans koaltion.
Det var JP2 – og ikke Garbatjov
Og det er ikke blot fordi paven er katolik, at harmen er stor. Men fordi netop den polske pave John Paul II er et symbol og en helt i polakkerne frihedskamp under kommunismen i Polen. I vesten har mange den fejlagtige opfattelse – set med polske briller – at Gorbatjov var manden der indførte frie demokratier i Europa. Men det har man kun latter til overs for i Polen. Den tidligere præsident Lech Walesa mener, som mange andre polakker, at de første frie valg i Polen og senere Berlin-murens fald, skete på trods at Gorbatjov. Han forsvarede kommunismen til det sidste, og det var også derfor han måtte træde tilbage, da Moskva-borgmester Jeltsin krævede at han skulle droppe den ideologi. Men det nægtede Gorbatjov og blev afsat, har Lech Walesa gentagne gange understreget, når han er blevet spurgt ind til den russiske diktators rolle i omvæltningerne.
Den store helt i Polen for frihedskampen, var nemlig John Paul II. Da han i 1979 som pave første gang satte sin ben på polsk jord, og bad om at denne ”jord” skulle gøres fri, var det startskuddet for polakkerne og deres tro på frihed. Det gjaldt også Lech Walesa, som ellers er det ikon der hædres mest for kampen mod kommunismen – og den historiske aftale den 31. august 1980, om de første frie fagforeninger.
Kirkens betydning
Der er også mange andre gode grunde til at kirken har så stor betydning i Polen. Siden Anden Verdenskrig – under nazismen og under kommunismen helt frem til 1989, kunne polakker ikke mødes frit i grupper, andre steder end i kirkerne.
Når vi i Danmark under krigsretstilstanden (1981-1983) sendte nødhjælp til Polen via Dansk Røde Kors, røg hjælpen direkte i hænderne – eller mundene – på de kommunistiske magthavere, der havde indført den særlig krigstilstand og interneret over 10.000 frihedselskende polske aktivister – herunder de senere præsidenter Lech Walesa og Lech Kaczynski. Jaroslaw Kaczynski blev ikke tilbageholdt. I modsætningen til hjælpen gennem Røde Kors, så kom hjælpen gennem kirkens organisationer. Og helt frem til de rigtige nødlidende og frihedskæmpende polakker.
Kritikken af John Paul II og kirken, har fået Kaczynski-lejren til at udnytte situationen maksimalt op til valget, og PiS-lejren hævder nu at Donald Tusk, TVN og oppositionen vil gøre alt for at ødelægge eftermælet for den tidligere polske biskop. Og det har virket, lige nu står regeringen til genvalg.
Kaczynski-lejren vejrer derfor morgenluft, og vil uden tvivl bruge TVN’s tv-udsendelse mod John Paul II, som skyts mod oppositionen, der normalt forbindes med TVN.
Valgkampen er begyndt for længst, og i dag – søndag den 2. april – er en vigtig dag. Det er nemlig den polske paves dødsdag i 2005, og det vil regeringspartiet markere maksimalt på dagen, selv om dagen eller sjældent går stille forbi. Men i år er noget ganske særligt.
JP-2 kager til rejsende
Der bliver uddelt gratis flødekager til passagererne på alle Pandoline (lyntog) i Polen dagen igennem. Det er nogle helt specielle kager med navnet JP2, der er tale om. Men de rejsende på lavere klasser og mindre bekvemme tog, får også pavens eftermæle at mærke på hans dødsdag. Personalet vil nemlig være udstyret med særlige dekorationer i Vatikanets farver. Og på alle togture vil der blive vist film med John Paul II og oplæsninger i højttalerne. Der er lagt op til det hele store JP2 show søndag.
Men det er ikke kun på skinnerne, at 18 års dagen for John Paul II’s død markeres. Det vil ske i hver eneste polske by, og i hver eneste katolske kirke i Polen søndag.
Regeringspartiets stærke partiformand Jaroslaw Kaczynski har beordret partitoppen til pavens fødeby Wadowice søndag, hvor der arrangeres koncerter og andre events, der transmitteres på den regeringskontrollerede tv-station, TVP.
Hvis det kan lykkes Kaczynski at overbevise polakkerne om, at TVN og den samlede opposition vil smudse John Paul II’s eftermæle til, så vil det kunne få afgørende betydning for valgets udfald, med mindre andre uventede spørgsmål dukker op. Ingen tvivl om, at regeringspartiet vil forsøge at trække pave-kortet gennem hele valgkampen.
Valg: Søndag, den 15. oktober
Af samme grund tør redaktøren også godt gætte på, at datoen for det næste polske parlamentsvalg bliver søndag, den 15. oktober. Altså godt tre uger før seneste frist. Og hvorfor nu det?
Årsagen er enkel. Dagen efter – mandag, den 16. oktober – er det nemlig 45 år siden at biskop Karoly Wojtyla blev til pave John Paul II ved en stor ceremoni i Vatikanet. En dag, der fortsat markeres i Polen.
Om de højere magter vil få afgørende indflydelse på det kommende valgresultat, kan kun tiden vise. Men hævet over enhver tvivl er det, at spørgsmålet om pavens eftermæle vil spille en stor og vigtig rolle i valgkampen.
God valgkamp og god påske!