Ingen direkte debat mellem de to præsident-kandidater

Pladsen ud for præsident Andrzej Duda stod tom, da der mandag aften var en tv-transmitteret debat med Rafal Trzaskowski forud for præsidentvalget på søndag. PR-foto.

WARSZAWA: Tirsdag kunne polakkerne se de to præsident-kandidater på tv. Men ikke i en fælles debat, og ikke på samme kanal.


Der bliver ingen direkte debatter mellem de to 48-årige kandidater, der vil være præsident i Polen de næste fem år; præsident Andrzej Duda og hans rival, Warszawa borgmesteren Rafal Trzaskowski.

Præsidenten havde i sidste uge nægtet at deltage i et debatmøde med Warszawa-borgmesteren, som den uafhængige tv-station TVN arrangerede mandag aften. Men Rafal Trzaskowski takkede ja, og debatten blev gennemført uden Andrzej Duda. Til debatten var de øvrige medier i Polen også inviteret, og deltog i mødet.

I konflikt med USA

Den polske præsident er ikke vant til direkte debatter, hvor han ikke på forhånd kender spørgsmål, men Duda nægtede at deltage i debatten med henvisning til at en udenlandsk tv-station stod bag. Et medlem af regeringspartiet i Europa-Parlamentet støttede præsidenten, og sagde at TVN-stationen arbejder ligesom den militære efterretningstjeneste. En udtalelse der fik US-ambassadøren i Warszawa til at angribe MEP’eren med at hun skulle skamme sig, når hun spredte den slags løgne.

Medier til valgmøder med henholdsvis Andrzej Duda og Rafal Trzaskowski mandag aften. Præsidenten deltog kun på TVP. Grafik: GW.

Præsidenten, Andrzej Duda, stillede derimod op på den regeringskontrollerede tv-station TVP, hvor alle spørgsmålene var kendt på forhånd. Til den debat var Warszawa-borgmesteren inviteret, men takkede nej, da Duda ikke ville mødes med ham på den anden kanal, og da hans stab ikke kunne deltage i forberedelserne.

Læste svar op

På de sociale medier og i førende polske medier, har man noteret sig, at Duda læste sine svar og tale op fra en skærm. Det var da heller ingen kritiske spørgsmål til Duda, selv om deltagernes spørgsmål skulle forekomme impulsive og fra tilfældige polakker. Den polske tabloidavis Fakt, har i dag afsløret at flere af spørgerne på TVP var kandidater for regeringspartiet PiS. Det var da heller ingen kritiske spørgsmål, som præsidenten ikke havde et svar parat på. Det blev også nævnte af flere på de sociale medier, at Andrzej Dudas tale havde en retorik og et indhold, der kan minde om den der praktiseres af stærke ledere i f.eks. Rusland, Hviderusland og Nordkorea.

Warszawa-borgmester i front

De to kandidater ligger meget tæt i målingerne. Den seneste måling forudser at 47,2 procent vil stemme på Warszawa-borgmesteren, mens 45,9 procent vil stemme for den siddende præsident. Men målingen er lavet blandt 1.100 polakker, og næsten 30 millioner skal stemme på søndag. Det første troværdige resultat, bliver exitpoll, når valgstederne lukker søndag aften klokken 21.00.

Mere nyt fra Polen?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.