Jaget af politiet: Anholdt i præsidentpaladset

Politiet er tirsdag aften rykket ind i præsidentpaladset, for at hente to tidligere ministre, som præsidenten har benåedet. Nu skal de to år i fængsel. Arkivfoto.

WARSZAWA: Politiet har tirsdag aften anholdt to efterlyste politikere, der havde gemt sig i præsidentpaladset.


Politiet har netop anholdt to politikere i præsidentpaladset og lagt dem i håndjern.

Et sandt drama og en menneske jagt har udspillet sig i Warszawa i dag. Nu er den slut efter at de to politikere fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) er blevet anholdt. I december besluttede parlamentet at ophæve deres politiske immunitet, og præsident Andrzej Duda har benådet dem.

(Fortsættes under)

Politiet anholder politikere

De to er Mariusz Kaminski og Maciej Wasik. Kaminski var PiS-minister med ansvar for sikkerhedstjenesterne i perioden fra 2015 til 2023 – og indenrigsminister fra 2019 til 2023. Wasik var viceminister. De to er idømt to års fængsel, og fem års udelukkelse fra offentlige embeder. Det sker i forbindelse med en sagt om omfattende magtmisbrug, fra deres tid som ledere af CBA – den polske anti-korruptionsenhed – i perioden fra 2005 til 2007. Det var den periode hvor den nuværende PiS-formand Jaroslaw Kaczynski var statsminister.

Sagen har været genstand for juridiske og offentlige skænderier, da de to er blevet beskyttet af Kaczynski-regeringerne og præsidenten, der er opstillet af PiS.

Beskyttet af præsidenten

Andrzej Duda har kæmpet for at de to skulle undgå fængsel, og derfor havde de søgt ly hos præsidenten. Politiet rykkede ind i paladset tirsdag og arresterede de to efterlyste politikere.

Præsidenten var ikke selv i præsidentpaladset, da anholdelserne blev gennemført af polsk politi. Nu skal de tidligere ministre afsone deres fængselsstraffe.

Opdateret efter kl. 21.00:

Polens præsident Andrzej Duda betegner arrestationen af de to dømte tidligere ministre, som de første politiske fanger i Polen. Præsidenten mener, at de fængsles fordi de har afsløret fusk under Donald Tusk tid som statsminister. Det afvises med henvisning til dommene mod de to tidligere ministre.

Tv-stationen TVN24 oplyser, at de to eftersøgte efter et kort ophold på politistationen, nu er kørt til et fængsel, for at afsone deres domme.

To tidligere ministre udelukket fra parlamentet

LINK: To tidligere ministre udelukket fra parlamentet

 

Polsk satire om dagens anholdelser

Tirsdag aften var den første satire om anholdelserne i omløb. Her er en af dem.