To tidligere ministre udelukket fra parlamentet

Polen præsident Andrzej Duda sammen med de to dømte tidligere ministre, som nu er blevet udelukket fra parlamentet, trods protester fra præsidenten. Foto: Jakub Szymczuk/KPRP.

WARSZAWA: To tidligere PiS-ministre blev idømt fængselsstraffe før jul og er udelukket fra parlamentet. De er tidligere blevet benådet af præsidenten.


To parlamentsmedlemmer, og tidligere ministre for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), er blevet udelukket fra parlamentet. Det har parlamentet besluttet, efter at en domstol før jul idømte de to fængselsstraffe

De to er Mariusz Kaminski og Maciej Wasik. Kaminski var PiS-minister med ansvar for sikkerhedstjenesterne i perioden fra 2015 til 2023 – og indenrigsminister fra 2019 til 2023. Wasik var viceminister.

(Fortsættes under)

Udelukket fra parlamentet efter magtmisbrug

De to er idømt to års fængsel, og fem års udelukkelse fra offentlige embeder. Det sker i forbindelse med en sagt om omfattende magtmisbrug, fra deres tid som ledere af CBA – den polske anti-korruptionsenhed – i perioden fra 2005 til 2007.

Præsident kræver benådning fastholdt

Præsident Andrzej Duda, der er opstillet af PiS, benådede de to tilbage i 2015 efter at de første gang blev dømt. Men tidligere i år slog den polske højesteret fast, at benådningen ikke var lovlig. Det mener præsident Andrzej Duda ikke er gældende, og han vil nu bringe sagen videre for at få de to benådet. Præsidenten har skrevet til parlamentsformand Hołownia, der er valgt af det nye flertal efter valget i oktober. Men her er der ikke megen hjælp at hente for præsidenten og hans partiallierede.

Hołownia siger, at han ikke kan gøre andet, end at underskrive dokumenterne, der bekræfter at de to efter deres domme, ikke kan fortsætte i parlamentet.

– Hvis jeg ikke tog det formelle skridt, ville jeg pådrage mig et strafansvar, og det har jeg ikke tænkt at udsætte mig selv for, siger parlamentsformanden til wp.pl.

Lover høfligt svar til præsidenten

Parlamentsformanden lover dog at give præsidenten et høfligt svar, og forklare hvorfor de to dømte ikke kan fortsætte i parlamentet. Konflikterne mellem det nye folkevalgte flertal i parlamentet og regeringen på den ene side, og præsidenten på den side, fortsætter.

Præsident Andrzej Duda har meddelt, at han nedlægger veto mod dele af finansloven. Det gør han for at stoppe pengestrømmen til public service medierne, efter at den nye kulturminister har fyret ledelserne i TVP, PAP og Polsk Radio.