Jaroslaw Kaczynski og Viktor Orban mødes om EU

Den ungarske regeringschef Viktor Orban i Warszawa til møde med statsminister Mateusz Morawiecki forud for EU-topmødet sidste år. Den magtfulde partiformand for regeringspartiet, Jaroslaw Kaczynski deltog også. Arkivfoto.

WARSZAWA: Den ungarske leder Viktor Orban mødte tirsdag Polens statsminister Morawiecki og partiformanden for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski.


Tirsdag besøgte Ungarns Viktor Orban den polske hovedstad, for blandt andet at mødes med Kaczynski, der ellers meget sjældent mødes med udenlandske overhoveder. Kaczynski er menigt medlem af det polske parlament, om end med særlige rettigheder og privilegier.

Ingen udtalelser

Der er ikke sluppet noget ud fra mødet. Men ifølge flere af vores kilder, talte de to stærke mænd – og den polske statsminister – om det anstrengte forhold, som begge nationer har til EU. Polen har seneste siddet anbefalinger fra EU helt overhørig.

Artikel 7 ballade

Polen og Ungarn har nemlig begge udløst den skrappeste EU-sanktion der kan ramme et medlemsland, det er den såkaldte artikel 7 sag. Det sker efter systematisk brud på de demokratiske spilleregler, i de to lande. Det er første gang at den paragraf tages i brug i EU. Sanktioner skal dog vedtages enstemmigt af medlemslandene, men da sagerne mod Polen og Ungarn er ens, kan begge lande teoretisk set, risikere at være inhabile ved afstemningen.

– Sammen er vi stærke, alene er vi svage, skrev Viktor Orban på sociale medier efter mødet i Warszawa.