Jøder og polakker mindes blodig opstand i ghetto

jødisk ghetto Warszawa
Påskelilje vil fylde gadebilledet i Polen i dag. Det er 78-årsdagen og blomsten bruges med henvisning til de gule jødestjerner, som jøde skulle have synligt på sig under Holocaust. Foto: US Udenrigsministerium.

WARSZAWA: Ghetto opstanden i 1943 markeres i dag med ægte påskeliljer og papirkopier som symbol for jødestjernen og den modige opstand i den jødiske ghetto.


Polen mindes i dag 79-års-dagen for opstanden i Warszawas jødiske ghetto.

Dagen markeres blandt andet ved, at frivillige deler påskeliljer lavet af papir ud. De er blevet et symbol på den jødiske opstand, fordi de ligner de gule stjerner, som jøderne under krigen blev tvunget til at sy på deres tøj. De såkaldte ”jøde-stjerner”.

The Warsaw Ghetto | DW Documentary

Væbnet oprør i ghetto

Nazityskland samlede under Anden Verdenskrig de polske jøder i bevogtede bydele – de såkaldte ghettoer – hvorfra indbyggerne senere blev transporteret til udryddelseslejre i de Nazi-tyske besatte områder og tortureret eller slået ihjel. Mange fra den polske hovedstad blev sendt til Treblinka.

Boligkvarter var ghetto

Tyskerne udvalgte særlige ”jødiske boligkvarterer” i mange af de besatte byer. I Warszawa blev den etableret i 1940. I virkeligheden var der to separate ghettoer, selv om de lå op og ned af hinanden. I marts 1941 menes der at have været 460.000 jøder samlet i de to ghettoer.

Indbyggerne i Warszawas ghetto besluttede at gå til væbnet modstand mod tyskerne, da de fik besked om, at en ny stor menneske transport skulle gennemføres fra ghettoen. Den næste transport inkluderede børn. Alle vidste på det tidspunkt, at transporterne var lig med mishandling eller døden, så indbyggerne greb til modstand.

LINK: Officiel fortælling om den jødiske ghetto

Trods mangel på alt fra mad til ammunition lykkedes det oprørerne i ghettoerne at holde stand i næsten en måned. Fra 19. april og frem til den 16. maj 1943. Den dag fik tyskerne nedkæmpet den sidste modstand. Året efter blev Warszawa kampplads for en ny polsk opstand. Efter de to mislykkede opstande, blev Europas mest ødelagte by under Anden Verdenskrig. Polakkerne indledte opstanden i 1944, mens Den Røde Hær så passivt til på den anden side af Wisla-floden, indtil tyskerne havde nedkæmpet den polske opstand.

Museet i Warszawa om historien for Europas jøder – Polin Museum – står bag flere arrangementer i dag.

LINK: Polin – verdens største museum for jødernes historie

Foto: Justyna Krawczyk.

Påskeliljer til polsk-jødisk leder

Traditionen med påskeliljer stammer fra den sidste leder for de jødiske oprørere Marek Edelmann, som hvert år på årsdagen for opstanden modtog en buket påskeliljer af en ukendt giver.

Marek Edelmann overlevede både opstanden i Warszawas ghetto og Warszawa-opstanden (1944), som han også deltog i, da den brød ud året efter.

LÆS OGSÅ: Jøder samarbejdede med nazisterne i Warszawa

Blodige opstande

Begge opstanden i Warszawa blev meget blodige på den polske side, da oprørerne var langt dårligere udrustet end den tyske besættelsesmagt. Det skønnes, at opstanden i Warszawas ghetto i 1943 kostede 13.000 mennesker livet, mens Warszawa-opstanden i 1944 kostede 200.000 mennesker livet og fik tyskerne til at jævne Warszawa med jorden. De fleste var kvinder og børn.

Der var cirka 400.000 jøder i Warszawa før krigen mod Sovjetunionen og Nazityskland.

Mere nyt fra Polen? Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.