Kaczynski vil have polakkerne til valg den 10. maj

Uafhængighedsdag_i_Polen_fejres_med_gratis_postkort
Polakkerne kan se frem til præsidentvalget den 10. maj, hvor der skal stemmes pr. brev, hvis Jaroslaw Kaczynski får flertal for sit krav i det polske parlament. Postbudene siger det er en umulig opgave, sundhedsfaglige eksperter kalder det for hovedløs spredning af virus, selv om der blot er tale om brevstemmer. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens regeringspartis formand Jaroslaw Kaczynski vil ikke bøje sig for internt og eksternt corona-pres, og kræver fortsat at præsidentvalget bliver gennemført den 10. maj pr. brev. Han afviser kompromisforslag om at forlænge præsident Andrzej Dudas periode med to år.


Det knager internt i regeringen.

Vicestatsminister Jaroslaw Gowin og medlemmerne af hans gruppering, har meddelt at de ikke vil stemme for, at præsidentvalget skal gennemføres den 10. maj. Det er der heller ingen af kandidaterne der vil, undtagen den siddende præsident Andrzej Duda.

Og spørger man polakkerne, som rp.pl netop har gjort, så er det kun få der deler Kaczynskis ønske.

9,0 procent vil fastholde valgdatoen den 10. maj.
9,2 procent vil udsætte til sommer.
38,6 procent siger i efteråret.
33 procent vil vente til næste forår.
10,2 procent har ingen mening.

Aflys corona-valg

Organisationen for de polske byer og regioner, er kommet med en appel til regeringen om at præsidentvalget bør udskydes indtil corona-truslen er drevet over. 700 læger har givet regeringen samme besked. Men formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), Jaroslaw Kaczynski, vil for en hver pris have valget gennemført den 10. maj.

Afviser også to års udsættelse

Vicestatsministeren foreslog fredag, at valget skulle udsættes i to år, og at præsident Andrzej Duda skulle blive siddende. En talskvinde fra PiS-bakkede ideen op, men fredag fik vi informationer om, at Jaroslaw Kaczynski ikke ville finde sig i at blive presset, og at han vil fastholde valgdatoen til den 10. maj.

Mandag genoptages debatten om præsidentvalget i det polske parlament, og flere udsagn kan tyde på, at præsidentvalget bliver gennemført som planlagt den 10. maj, men dog alene baseret på brevstemmer på grund af corona-truslen.

Umulig opgave

Postarbejdernes fagforening har allerede meddelt, at det ikke kan lade sig gøre at gennemføre valget med brevstemmer, da der ikke er postbude nok til opgaven. Og eksperter advarer da også om, at corona-smitten kan leve videre på breve og dermed spredes eksplosivt til hele Polen.

Om regeringskoalitionen (Forenet Højre) kan blive enige om valget vil vise sig mandag, når der skal stemmes om det i Sejmen. Men da Kaczynski har sagt, at han vil fyre flere ministre fra Gowins fløj, hvis ikke de stemmer for at præsidentvalget gennemføres, og da han tager afstand fra at lade Andrzej Duda fortsætter to år mere, så er der en ud af to muligheder:

To muligheder

Der bliver præsidentvalg i Polen den 10. maj i form af brevstemmer, og regeringen fortsætter. Mulighed to: Gowin og hans hold stemmer imod, og der skal ske rokeringer i regeringen, og valget skal gennemføres som planlagt med valgsteder.

Forfatningsstridig lov

Forslaget om brevstemmerne, strider imod den polske forfatning, da man kun må ændre en valglov op til 6 måned før en valgdato. Hvis loven alligevel vedtages, skal den i parlamentets overhus, hvor de har 30 dage til at tage stilling. Her vil det i sin nuværende form, formentlig blive syltet og siden hen afvist. Til sidst skal loven underskrives af præsidenten, før den får gyldighed.

Kan aflyses gennem krise-foranstaltning

I henhold til forfatningen kan de polske sundheds-myndigheder aflyse valget, hvis de skønner at polakkers liv og sikkerhed er i fare. Den ansvarlige sundhedsminister, der i så fald skal trykke på knappen, vil ikke udtale sig om den mulighed, før tidligst i midten af april.

Jaroslaw Kaczynski beskylder oppositionen for at bruge corona-krisen som en dårlig undskyldning for at få valget aflyst, da de har nogle ”dumme kandidater, der ikke har en chance for at blive valgt”.