Klare advarsler fra USA og EU om Polens nye Tusk-lov

Polens stærke mand, Jaroslaw Kaczynski og hans allierede, præsident Andrzej Duda er kommet under voldsomt internationalt pres, i forsøget på at hindre Donald Tusk (billedet) i at stille op til det kommende valg. Arkivfoto.

WASHINGTON: Der er klare advarsler fra USA og EU til Polen, over Kaczynski og Dudas nye lov, den såkaldte Tusk-lov, der kan forhindre polakker i at stille op til valget.


Advarsler fra USA og EU om Tusk-lov: Mandag godkendte Polens præsident Andrzej Duda den såkaldte Tusk-lov, der skal forhindre den tidligere statsminister Donald Tusk i at kunne stille op til det kommende valg. Det er partiformand Jaroslaw Kaczynskis frygt for at tabe valget, der formentlig har fået den aldrene partileder til at gennemtvinge loven. Men loven har – ikke uventet – allerede nu fremkaldt vrede og resolute reaktioner fra Washington og Bruxelles.

(Artiklen fortsætter under)

Kommission kan hindre Donald Tusk i at stille op til valget

LINK: Kommission kan hindre Donald Tusk i at stille op til valget

EU: Tøver ikke med reaktion

— Oprettelsen af ​​en ny kommission, der kan fratage borgere, enkeltpersoner, ved hjælp af en administrativ afgørelse uden nogen domstolskontrol, er et særligt problem, som kommissionen vil analysere og om nødvendigt træffe passende foranstaltninger til. Vi kan ikke acceptere et system uden reel adgang til domstolene, til en uafhængig dommer, men udelukkende på baggrund af en administrativ afgørelse, siger EU-kommissær Didier Reynders tirsdag. Han understreger, at Europa-Kommissionen ikke ville tøve med at træffe modforanstaltninger.

USA deler bekymring: Ny lov kan misbruges

Og fra det amerikanske udenrigsministerium lyder der tilsvarende toner:

– Den amerikanske regering er bekymret over den polske regerings vedtagelse af ny lovgivning, der kan misbruges til at hindre frie og retfærdige valg i Polen. Vi deler de bekymringer, som mange observatører har givet udtryk for. Nemlig at denne lov, der skaber en kommission til at undersøge russisk indflydelse, kan bruges til at blokere oppositionspolitikeres kandidaturer uden en retfærdig rettergang. Det skriver det amerikanske udenrigsministerium.

Men også hjemme er der uro på grund af Tusk-loven. En fremtrædende rådgiver og topjurist i det polske præsidentpalads har sagt sin stilling. Det er sket i protest over, at præsidenten har underskrevet loven.

Der er i skrivende stund ingen officiel polsk modreaktion på de klare udmeldinger fra EU og USA.