Kommission kan hindre Donald Tusk i at stille op til valget

Donald Tusk
Donald Tusk og Jaroslaw Kaczynski er ærkefjender. Nu har et snævert flertal i parlamentet besluttet at nedsætte en ny kommission, der kan forhindre Donald Tusk i at stille op ved det kommende parlamentsvalg i Polen. På billedet ses Donald Tusk på tilhørerpladserne, da parlamentet med et snævert flertal besluttet at nedsætte en kommission, der kan forhindre Tusk i at stille op til valget i Polen. Foto: PO.

WARSZAWA: En undersøgelse om russisk indflydelse på polsk politik siden 2007 igangsættes. Målet kan være at hindre Donald Tusk i at stille op til valget.


Det kommende parlamentsvalg bliver som ventet en hård kamp mellem Kaczynski-regeringen og oppositionen, anført af tidligere statsminister og EU-præsident Donald Tusk. Men lang tid før valgkampen formelt er udskrevet har den alligevel nået nye højder.

Kaczynski-regeringen vil, ifølge kritikere forsøge at forhindre oppositionslederen – formanden for Borgernes Platform (PO) Donald Tusk – i at stille op til valget, som formentlig finder sted i oktober.

Det polske parlament har nemlig vedtaget at igangsætte en undersøgelse om russisk indflydelse på polsk politik fra 2007 og frem. Hvis der på baggrund af den særlige undersøgelse rejses anklage eller mistanke mod Donald Tusk, så kan han ikke opstille. Det hævder oppositionen er baggrunden for loven, og det er samme taktik som regeringspartiet brugte, da man ville forhindre den nu myrdede Gdansk-borgmester, Pawel Adamowicz, i at genopstille for Borgernes Platform (PO).

Donald Tusk fra 2007

Hvorfor 2007? Det var i 2007, at Donald Tusk blev valgt som statsminister, hvor han afløste netop Jaroslaw Kaczynski der kun fik et år på posten. Tusk mødtes dengang med den russiske diktator Vladimir Putin flere gange, og da Putin i 2009 foreslog Tusk at Polen og Rusland skulle dele Ukraine mellem sig, advarede den polske statsminister igen over den russiske adfærd. Advarslerne blev dog tilsidesat af den tyske kansler Angela Merkel.

Lovforslaget, der blev fremsat af Kaczynskis regeringsparti, blev vedtaget med 234 stemmer for – og 219 imod. Et medlem undlod at stemme fredag eftermiddag, skriver det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP.

Kaczynskis tidligere forsvarsminister, og manden bag den alternative Smolensk-undersøgelse, måtte træde tilbage, netop på grund af hans nære bånd til Rusland. I 2017 udkom der en bog med afsløringerne.

(Artiklen fortsætter under)

Internationale protester over polsk forsvarsminister

LINK: Internationale protester over polsk forsvarsminister

 

Ti års udelukkelse

Den nye kommission får vide beføjelser. Den kan annullere administrative beslutninger, der ifølge den, er truffet som følge af russisk påvirkning. Den kan udelukke en person fra offentlige stillinger i op til 10 år, og den kan inddrage tidligere udstedte sikkerhedsgodkendelser. Det er den regel, der kan udelukke Donald Tusk fra at kunne stille op til det kommende valg.

Kaczynski har tidligere inddraget sikkerhedsgodkendelser og beskyttelse af forhenværende præsidenter m.v., herunder også tidligere præsident Lech Walesa. Han yder ikke længere national beskyttelse, når han rejser i udlandet.

Donald Tusk var der

Donald Tusk var i parlamentet da lovforslaget blev behandlet, og Tusk sagde at de parlamentsmedlemmer, der støtter lovforslaget, er “kujoner”, der “har brudt med de gode parlamentariske manerer og de grundlæggende principper for demokratiet – og af frygt for at miste deres egen magt, af frygt for folket og af frygt for at kunne blive holdt ansvarlige efter valget”.

Forud for afstemningen var der en stormfuld debat, hvor oppositionens Borys Budka kaldte lovudkastet “en skændsel og et lovforslag af bolsjevikker”. Det polske bondeparti PSL opfodrede præsident Andrzej Duda til at nedlægge veto mod beslutningen. Det samme gør det nye parti Polen 2050.

(Artiklen fortsættes under)

Regeringspartiet beskylder Donald Tusk for at have været alt for venlig over for Rusland, da han var statsminister fra 2007 til 2014, hvor han også indgik en gasaftale med Rusland. Lige inden han blev EU-præsident fra 2014 og 2019.

Men den nye kommission som værktøj, kan Jaroslaw Kaczynski med al sandsynlighed forhindre Donald Tusk i at være valgbar til parlamentsvalget i Polen. Et valg der formentlig finder sted den 15. oktober.

Jaroslaw Kaczynski har stævnet Donald Tusk