Koldkrigs angrebsplan mod Danmark afklassificeret

Angrebsplan
Den første angrebsplan – eller operationsplan – mod Danmark. Lavet i Moskva i 1964. Foto: WBH.

WARSZAWA: Warszawa-pagtens første angrebsplan mod Danmark er netop afklassificeret i Polen. Planen er fra 1964 og er udarbejdet i Moskva.


stop fordomme polske

Warszawa-pagtens første angrebsplan mod Danmark og Europa, er nu blevet offentlig tilgængelig for forskere, medier og andre interesserede. Det er en stor opdagelse, og polennu.dk er formentlig det første medie uden for Polen, der kan fremvise det gamle autentiske kort. Også en anden angrebsplan – eller operationsplan – som det altid kaldes af fagfolk – har set dagens lys. Den er fra 1989, men blev dog aldrig formelt godkendt af daværende general Jaruzelski på grund af kommunismens kollaps i Europa senere på året.

Afklassificeret plan

Den afklassificerede plan mod Danmark er den første plan mod Europa, som er udarbejdet i Sovjetunionen i tilfælde af en krig mellem NATO og Warszawa-pagt landene (Sovjetunionen, DDR, Polen, Rumænien, Bulgarien mv.). Planen er fra 1964, altså blot tre år efter at Berlin-muren blev bygget, da den kolde krig var mest hed.

Kortet er en del af en større militær historisk samling med hidtil ukendte dokumenter og kort fra perioden 1944–1990, som det militære historiske arkiv WBH har gemt på.

EKSTERNT LINK: WBH Militær historisk samling 

Det er tilsyneladende første gang, at der findes angrebsplaner som er udarbejdet af Warszawa-pagtlandenes ledelse i Moskva.

LÆS OGSÅ: DR’s angrebsplan er ikke en angrebsplan

Ikke en fake-angrebsplan

I modsætning til den ”angrebsplan” som Danmarks Radio i serien ”Atombomber over Danmark” brugte som hele seriens præmis, så er der her tale om et autentisk kort med en tilhørende skriftlig beskrivelse. Det er bekræftet i Polen, hvor man betegner DR’s tolkning af et angrebskort fra 1970 som en myte.

LÆS OGSÅ: Polsk ekspert: DR’s hemmelige angrebsplan er en myte

DR brugte som seriens præmis et kort, som aldrig har været et angrebskort – og som forskere i Polen og Danmark har oplyst, kun er udarbejdet som dekoration for at imponerer sovjet-russiske ”gæster” i Warszawa. DR var advaret om dette forhold, men undlod alligevel at tage højde for fakta. Serien har siden skabt en del debat, og de fleste danske forskere indenfor området, har da også taget afstand fra serien – eller store dele af den.

De “nye” dokumenter blev præsenteret ved en ceremoni af den polske forsvarsminister.

– Dokumenter fra fortiden, skal offentliggøres. Det militærhistoriske museum har af klassificeret dokumenter, der kaster nyt lys over Polens historie, sagde forsvarsminister Mariusz Błaszczak ved præsentationen af de gamle angrebsplaner – .

angrebsplan polen
Første angrebsplan – eller operationsplan – i Europa og mod Danmark. Lavet i Moskva i 1964. Foto: WBH.
Angrebsplan mod Danmark
Den første side af angrebsplanen mod Danmark, skrevet på russisk i Moskva. Foto: WBH.

polennu.dk har forgæves forsøgt at få danske eksperter i tale torsdag aften uden held.

stop fordomme polske