Polsk ekspert: DR’s hemmelige angrebsplan er en myte

DR-serien Atombomber over Danmark, er fyldt med faktuelle fejl – herunder den falske angrebsplan, som er udgangspunkt for hele serien. En polsk forsker kalder angrebsplanen for en myte. Foto fra DR.

WARSZAWA: ”Angrebsplanen” som er udgangspunktet for den aktuelle DR dokumentarserie Atombomber over Danmark, er ikke en angrebsplan. Det er en myte, fremgår det af polsk videnskabeligt tidsskrift.

LÆS  EU-næstformand: Polske medier skal være polske

I DR-serien Atombomberne over Danmark bruges en polsk ”angrebsplan” som udgangspunkt for hele seriens iscenesatte drama. Af kortet fremgår det at Danmark skulle angribes fra Polen med atomvåben, og blandt andet skulle Holbæk ifølge kortet udslettes. Men problemet er, at det ikke er et angrebskort, som DR fremviser i den højprofilerede serie.

SE SERIE: Introduktion til DR’s polske angrebsplan

Polens førende forsker

polennu.dk har tidligere skrevet, at ”angrebskortet” ikke er et angrebskort. Men det har DR afvist i et tidligere svar på kritikken. Men førende forskere som polennu.dk har talt med, fastholder samstemmende, at det ikke er et angrebskort. Og nu bakkes de danske forskere op af Polens førende forsker indenfor planerne om landgang i Danmark, ph.d Wojciech Mazurek.

Kold Krigs-forsker Steen Andersen, Rigsarkivet, foran den (ifølge en DR-serie) ”hemmelige angrebsplan”, som ikke er en angrebsplan, og som ikke er hemmelig. Man har i mange år kunnet se den på Forsvarsmuseet i Warszawa, ligesom den findes på Langelands Fortets Museum. Forskere tager afstand fra seriens præmis. Privatfoto.

LÆS OGSÅ: Forsker: DR’s ’angrebsplan’ er ikke en angrebsplan

Mazurek har i en tilgængelig forskningsartikel fra 2014 under overskriften ”Landgang i Danmark. Myte eller reel invasionsplan” i bogen: Myter og legender i polsk militærhistorie, skrevet, at kortet skal betragtes som en myte.

Militære eventyr uden dækning i fakta

– Denne artikels hovedformål har været at vise, at en selvstændig invasion af Danmark i forhold til realia for det polske materiel var umulig at gennemføre og skal behandles inden for kategorien af myter, der bør havne i samlingen af militære eventyr ved siden af andre begivenheder, der ikke har dækning i fakta.

Hvordan kan man ellers forklare den situation, der blev tegnet på kortet, og som ikke kunne realiseres? En meget sandsynlig forklaring for de militære planlæggere, der overtegnede dokumentet, var nødvendigheden af at placere en hvilken som helst opgave for flådestyrkerne på det. Den gamle talemåde om papir, der er tålmodigt og godtager alt, er i dette tilfælde blevet bekræftet, skriver Polens førende koldkrigsekspert i anerkendt forskningstidsskrift.

LÆS  Parlament skal beslutte om TVP Info skal lukkes

Hvis DR havde foretaget blot en overfladisk research, ville de også have fundet denne oplysning.

LÆS  Amerikansk bekymring over retsstaten og ytringsfriheden

LÆS OGSÅ: Forsker afviser ny forklaring fra DR om tv-serie

Ifølge polennu.dk’s oplysninger, var DR flere gange i processen advaret om at ”angrebs-planen” i serien, ikke er en angrebsplan. Flere eksperter havde forinden også sagt nej tak til at deltage, fordi hele præmissen for serien ikke er til stede.

Men det har tilsyneladende ikke gjort indtryk på DR, der normalt anses for at have en høj troværdighed. Også en opfordring fra eksperter til at hyre en historisk konsulent, er blevet afvist.

Inspektøren på koldkrigsmuseet Stevnsfortet, Iben Bjørnsson, er en af de eksperter der er med i DR-serien; Atombomberne over Danmark. Hun påpeger flere historiske fejl, som hun har gjort folkene bag serien opmærksomme på, skriver inspektøren. Foto fra DR.

LÆS OGSÅ: Ekspert i DR serie påpeger flere historiske fejl

polennu.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Forsvarsakademiet.

Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer. På forhånd, tak.