Forsker afviser ny forklaring fra DR om tv-serie

Ny DR-serie i seks afsnit var advaret af forskere om, at præmissen for serien Atombomberne over Danmark ikke var til stede. Nu forsøger DR at gøre dansk forsker i polske militære studier – ansat ved Rigsarkivet – utroværdig. Foto: DR.

KØBENHAVN: Kritik af ny tvivlsom DR-dokumentarserie, udløser nye forklaringer fra DR, der igen afvises og præciseres af forsker i polsk militær planlægning under den kolde krig fra Rigsarkivet.


En ny DR-serie i seks afsnit om den kolde krig med titlen: Atombomberne over Danmark, er udsat for hård kritik af førende forskere. Lørdag siger seniorforsker Steen Andersen fra Rigsarkivet til polennu.dk.

Ingen operationsplaner

– De specifikke skarpe polske operationsplaner for front, arméer, divisioner, fly – og flådestyrker er endnu ikke fundet i arkiverne. Det står ikke til diskussion, siger Steen Andersen.

Alligevel promoveres serien massivt, blandt andet på Facebook. Men her er serien også udsat for massiv kritik.

LÆS OGSÅ: DR’s angrebsplan er ikke en angrebsplan

Serien er fake

På DR2’s Facebook side spurgte Henrik Møller torsdag:

Historien om Polens angrebsplan på Danmark er fake ifølge ledende historikere. Hvorfor fastholder DR historien? Fordi I har lavet et program på det forkerte grundlag?

I svaret skriver DR2:

Det må afvises. Forskeren bag kritikken, Steen M. Andersen, har afvist at medvirke i serien, men efter udsendelserne udtalt, at det kort, der anvendes til at illustrere planen, er en “plakat”. Dette er ikke en tolkning, som nævnes af andre kilder, hverken danske eller polske forskere og militærfolk, som medvirker i udsendelserne. Det understreges utallige gange i serien, at planen var en hensigtserklæring med mange ubekendte – især at den var underlagt en (stadig) hemmelig sovjetisk overordnet plan.

Utallige forskere mener alligevel, at trådene samles i det konkrete kort. Som Steen M. Andersen selv skrev sidste år: “Sammen med kortets vedlagte tabeller er det en førsteklasses kilde til at genskabe Den Polske Fronts planlagte opgaver, og så er det ualmindeligt kunstnerisk udført og talende til fantasien, skriver DR2.

LINK TIL DR2/Facebook om Atombomber over Danmark

Forsker forklarer – igen!

Forsker Steen Andersen, Rigsarkivet, foran den (ifølge en DR-serie) ”hemmelige angrebsplan”, som ikke er en angrebsplan, og som ikke er hemmelig. Man har i mange år kunnet se den på Forsvarsmuseet i Warszawa, ligesom den findes på Langelands Fortets Museum. Forskere tager afstand fra seriens præmis. Privatfoto.

Steen Andersen, Rigsarkivet: – Jeg kan se, at I (DR2) omtaler mit valg i relation til medvirken i serien. Min beslutning om ikke at medvirke var en faglig vurdering. Den 22. juni 2020 skrev jeg således til producenterne af programmet fra Laud People, at historien om Warszawa-pagtens planlægning er langt mere kompleks, og alene deres spørgsmål om atomvåben viste, at de var på glatis. Jeg pointerede, at typen af våben afhang af typen af operation mod Danmark. Der var flere. Jeg prøvede at give dem er fagligt råd med på vejen.

Men hvad ved vi så i korthed om Warszawa-pagtens operationsplaner? Faktum er, at man endnu ikke har fundet egentlige operationsplaner i arkiverne bortset fra dele af en tjekkoslovakisk fra 1964, som er fundet i militærarkivet i Prag (se link for neden). Alle de øvrige planer er så vidt vides destrueret eller gemt i militærarkivet i Moskva. Dele af DDR’s planer er rekonstrueret (5. armé) af den tidligere oberstløjtnant Siegfried Lautsch, som sad i den nationale folkearmés planlægningsstab. Men måske finder vi en dag hele eller dele af de faktiske operationsplaner.

Derfor arbejder forskerne i stedet med de forskellige øvelsesscenarier Warszawa-pagtens opererede med. Men disse store øvelser afspejlede de faktiske operationsplaner og de blev brugt til at justere de faktiske planer ved vi fra kilderne. Warszawa-pagtens planer var ikke statiske størrelser. De ændrede sig i relation til den politiske udvikling og den teknologiske udvikling. Fra midten af 1970’erne sker der et skift i retning af øget indsættelse af konventionelle våben i stedet for atomvåben. Derfor kan vi ikke automatisk slutte, at Danmark ville være blevet angrebet med atomvåben. ’Operationsplanerne’ for de store øvelser dokumenter med på mellem 70 og 100 sider med bilag, blandt andet i form af kort. Derfor kan en så kompleks historie kan ikke fortælles ud fra et kort fra 1970. Det siger sig selv. Der er mange kort og mange scenarier. Man kan heller ikke fortælle den danske historie ud fra et kort. Nogle danske planer er rent defensive, mens andre rummer planer for modangreb efter standsning fjenden. Nogle rummer brug af atomvåben, mens andre er rent konventionelle.

I februar 1989 vurderede Jyske Division i sin planlægning, at et eventuelt angreb fra Warszawa-pagten ville være konventionelt, skriver Steen Andersen på DR2 Facebook.

Link til omtalt dokument fra 1989 her.

Forsker: Faglig beslutning

Steen Andersen, seniorforsker ved Rigsarkivet, deltager i et igangværende forskningsprojekt om Danmark og Polen under den kolde krig, og han forsker specifikt i den polske militære planlægning i perioden 1960 til 1990. Steen Andersen har valgt ikke at medvirke i serie på grundlag af en faglig beslutning.

– Som jeg har sagt tidligere, så tegner kilderne ikke et entydigt billede af, hvordan et krigsscenarie ville kunne have taget sig ud, siger Steen Andersen til polennu.dk endnu engang.

Mail fra producent

polennu.dk har også modtaget en yderst bestemt mail fra direktøren for produktionsselskabet bag DR-serien. I den hævder direktøren, at polennu.dk tilsyneladende har andre journalistiske standarder end andre danske medier, da vi baserer vores afsløring på en kilde. Vi har afvist kritikken, men har på hans opfodring forsynet vores artikel med link til en anden af vore artikler med DR’s svar på forskerens anklager.

LÆS OGSÅ: DR’s angrebsplan er ikke en angrebsplan

Tredje afsnit i serien: Atombomberne over Danmark vises på DR onsdag.

SE DR’s egen omtale af serien, samt de to første afsnit her.

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.