Ukraine øverst på dagsorden for polsk EU-formandskab

Polens viceminister for EU-formandskab, Magdalena Sobkowiak-Czarnecka og den danske repræsentant fra Udenrigsministeriet, Jonas Bering Liisberg. De to arbejder sammen om det polske og danske EU-formandskab (Polen fra 1. januar 2025 – Danmark fra 1. juli 2025). Konferencen blev modereret af Lykke Friis, Tænketank Europa. Foto: Jens Mørch.

KØBENHAVN: Den vigtigste prioritet under Polens EU-formandskab bliver Ukraine, forsikrede den polske viceminister for EU-formandskabet, Magdalena Sobkowiak-Czarnecka.


Polen vil have Ukraine som første prioritet under det polske EU-formandskab, der begynder 1. januar 2025. Det understregede den polske viceminister for EU-formandskabet i Statsministeriet, Magdalena Sobkowiak-Czarnecka. Det sagde ministeren under et møde i Nationalmuseet i København, i anledning af 20-året for Polens optagelse i EU.

Anders Fogh Rasmussen med

Danmarks statsminister under optagelsesforhandlingerne i 2002, Anders Fogh Rasmussen, var også med og fortalte om de dramatiske forhandlinger dengang. Rasmussen mener også i dag, at EU fortsat skal udvides – ikke mindst med tanke på Ukraine. Den tidligere statsminister sagde også, at han var stolt af resultatet i 2002 og af Polens fremgang.

Polen og sikre grænser

– Polen er Ukraines store talsmand i EU, sagde Sobkowiak-Czarnecka, da hun blev spurgt om prioriteringerne for det ​​polske EU-formandskab. Ministeren fortalte også, at hun ville sikre de polske grænser og gennemføre en kontrolleret åbning af markedet for ukrainske landbrugsprodukter.

Ordene faldt i forbindelse med en konference, der var arrangeret af Polens ambassade, Tænketanken Europa og Europa-Kommissionen i Danmark. Konferencen blev modereret af Lykke Friis, og blandt de øvrige paneldeltagere var også den tidligere polske forhandler ved optagelsesforhandlingerne i 2002, Jan Truszczyński og Danmarks repræsentant fra Udenrigsministeriet der har ansvaret for det danske EU-formandskab efter Polen, Jonas Bering Liisberg.

Ambassadør bød velkommen

Fra venstre: Moderator Lykke Friis, Tænketank Europa, Polens ambassadør i Danmark, Antoni Falkowski,
Polens viceminister for EU-formandskab, Magdalena Sobkowiak-Czarnecka og den danske repræsentant fra Udenrigsministeriet, Jonas Bering Liisberg. Foto: Daniel Zyck.

Det var Polens ambassadør i Danmark, Antoni Falkowski, der både deltagerne i festsalen i Nationalmuseet velkommen. Det gjorde han blandt andet med en anekdote af de tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

Uffe Ellemann og 1. april

Når Uffe Ellemann-Jensen talte om Polen og fordomme, henviste han ofte til polennu.dk. I 2011 bragte vi den 1. april to historier. Den ene om Polens økonomiske vækst – den anden om at polakkerne havde lavet flaget om. Da historien om den økonomiske vækst spåede stor polsk vækst, troede mange dengang, at det var den historie, der var vores klassiske 1. april historie. Men det var naturligvis det ”nye polske flag” der var fake news, som det jo hører sig til 1. april, fortalte den polske ambassadør ved åbningen af konferencen. Se begge historier herunder.

LINK: 1. april 2011 Polens regering vil bytte om på farverne i flaget

Polens regering vil bytte om på farverne i flaget

LINK: 1. april 2011 Polens økonomi er en af de stærkeste i Europa

Polens økonomi er en af de stærkeste i Europa

Konference var arrangeret af Polens ambassade, Tænketanken Europa og Europa-Kommissionen i Danmark.

LINK: Tænketank Europa om konferencen

 

Jyllands-Posten eller ej. Hos polennu.dk har vi fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.