Krakow bliver første by der forbyder gamle biler

Gamle biler forbudt i Krakow
Der bliver formentlig mere fredeligt og rent, når Krakow som den første by i Polen indfører forbud mod gamle biler i bykernen fra 2024. Arkivfoto.

KRAKOW: Byrådet i Krakow har besluttet helt at forbyde gamle biler der forurener i byen. Forbuddet bliver gældende i byen fra 2024.


Krakow er den første polske by der har besluttet at forbyde gamle biler i byens gader. Det sker i et forsøg på at mindske luftforureningen i byen. Ordningen skal gælde fra midten af 2024.

Den nye særlige ”gammel bilfri zone” kommer efter et forslag fra borgmesteren. Det er siden bakket op af et flertal i byrådet. Medlemmerne af regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), som er i mindretal i Krakow, stemte imod de nye regler, da partiet mener at det rammer de fattigste polakker.

Gamle biler: Fra 15 til 31 år

I første omgang gælder forbuddet mod færdsel i byen med gamle biler, at biler på benzin ikke må være mere end 31 år gamle. For dieselbiler er det 27 år. Fra midten af 2026 bliver ordning strammet til 25 år for benzinbiler og 15 år for dieselbiler.

Bilister over 70 år bliver undtaget fra de nye regler, ligesom redningskøretøjer og veteranbiler er undtaget fra de nye regler. Krakow har længe lidt af landets – ja, Europas værste luftforurening, med høje smogforekomster. For tre år siden forbød bystyret enhver afbrænding af kul til opvarmning.

(Artiklen fortsættes under)

Første by i Central- og Østeuropa

En gruppe af lokale klima-aktivister, Krakow Smog Alarm oplyser, at det ikke alene er det første forbud i Polen, men i hele central og Østeuropa. 320 byer i Europa har indtil videre indført zoner, der skal begrænse forurenende bilers adgang fra byernes centrum, oplyser det frie medie TOK FM.

Smog-alarm i Krakow: Gratis kollektiv trafik