Kritik af Kaczynski for at trodse corona-advarsler

Partiformanden Jaroslaw Kaczynski trodsede kirken og myndighedernes advarsler, da han søndag var til gudstjeneste i Warszawa gamle bydel. Privatfoto.

KRAKOW: Formanden for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski gik i kirke søndag og onsdag, trods kirkens og myndighedernes anbefalinger om at blive hjemme.


Der var stor kritik i Polen i begyndelsen, da corona-advarslerne fra hele verden løb ind, fordi den polske ledelse i lang tid ikke tog advarslerne alvorligt. Og noget tyder på, at regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) formand Jaroslaw Kaczynski, fortsat ikke gør det. Det er i al fald anklagen mod partiformanden i flere polske medier.

Gudstjeneste søndag

Forud for søndagens gudstjenester, appellerede biskop Stanisław Gądecki kirkegængerne til at blive hjemme på grund af risikoen for corona-smitte. Også myndighederne rådede polakker til at blive hjemme. Men det var Jarosław Kaczyński tilsyneladende ligeglad med, og det kritiseres han nu for fra flere sider.

Søndag var han nemlig til gudstjeneste i en af ​​kirkerne i Warszawa gamle bydel. Udover PiS-formanden var der to livvagter, og syv andre af partiformandens trofaste støtter med. På den måde holdt Kaczynski sig dog under den daværende forbudte grænse på 50 personer, hvilket også er partiets forsvar for formanden. Onsdag var den så gal igen.

Gudstjeneste onsdag i Krakow

Da rejste Jaroslaw Kaczynski nemlig til Krakow, for at deltage i en af de mange månedlige minde-højtideligheder for hans afdøde bror Lech Kaczynski, der omkom under et drastisk landingsforsøg i tæt tåge ved Smolensk i Rusland. Det er ti år siden den 10. april. I Krakow fik Jaroslaw Kaczynski følge af tidligere statsminister og medlem af Europa-Parlamentet Beata Szydlo. Kritikerne mener, at Kaczynski med sin adfærd er et dårligt forbillede for polakkerne, under denne alvorlige trussel mod landet.

Partiformanden selv, ønsker ikke at kommentere anklagerne.