Lech Walesa: Kaczynski-regeringen kan udløse borgerkrig

lech_walesa_jens_moerch_lars_moeller_polennu
Polens tidligere præsident Lech Walesa advarer nu direkte om en borgerkrig i Polen, efter at Kaczynski-regeringen og den polske præsident, har hastegennemført en lov, der skal hindre Donald Tusk i at stille op til efterårets valg. Foto: Lars Møller.

GDANSK: Polens tidligere præsident Lech Walesa advarer om en borgerkrig i Polen, hvis ikke Kaczynski og hans støtter stoppes.


Polens tidligere præsident Lech Walesa advarer i et interview med det frie medie onet.pl, om en borgerkrig hvis ikke der findes fornuftige løsninger på en række aktuelle sager, herunder Tusk-loven.

(Artikel fortsætter under)

Klare advarsler fra USA og EU om Polens nye Tusk-lov

LINK: Klare advarsler fra USA og EU om Polens nye Tusk-lov

Om Kaczynski-regeringen siger han:

– Det første angreb var på mig, så brud på loven, ny regler og manipulationer på alle områder, forfalskning af dokumenter. Det var det første angreb, ingen beskyttede mig, så de fortsatte, siger Lech Walesa. Kaczynski regeringen har forsøgt at gøre Lech Walesa til en antihelt ved bl.a. at beskylde ham for at have været spion for kommunister i Polen.

Om partiformand og Polens reelle leder Jaroslaw Kaczynski, siger Walesa:

– Han er så bange for at komme i fængsel, og han er bange for, at han bliver holdt ansvarlig for alle skandalerne, og derfor vil han kæmpe med alle midler mod de ting, der kan true ham.

Da Walesa blev præsident i 1990, tog han brødrene Kaczynski med ind som rådgivere i præsidentpaladset. I 1992 forsøgte brødrene Jaroslaw og Lech Kaczynski at kuppe Walesa, men det fejlede og de to brødre blev smidt ud. Lech Walesa har altid rost de to brødre (Lech Kaczynski døde i 2010) for deres analytiske evner, men beskyldt dem for kun at have onde eller ufine metoder til løsninger. Lech Walesa har offentligt beskyldt Jaroslaw Kaczynski, for at have forårsaget hans brors død.

HØR OGSÅ: Kampen om Historien med Adam Holm om Lech Walesa

Onet.pl journalisten spurgte Lech Walesa om han vil udveksle håndtryk med Jaroslaw Kaczynski?

– Kun hvis han går i knæ, og underskylder for alt, siger Walesa.

(Artiklen fortsættes under)

Tusk: De to Kaczynski-brødre var uenige om EU

LINK: Tusk: De to Kaczynski-brødre var uenige om EU

Præsident Duda må stå til ansvar

Walesa giver heller ikke meget for den nuværende præsident Andrzej Duda.

– Han svor offentligt ved Gud at han ville overholde forfatningen. Og hvad gjorde han – med grundloven og andre love? Det kan ikke stå ustraffet tilbage, han skal stå til ansvar for det.

Lech Walesa: Kaczynski vil gøre alt for at vinde

Om den aktuelle Tusk-lov, der netop er vedtaget, siger den tidligere præsident:

– De har gjort så meget skade, de har løjet så meget, og de har så mange skandaler, så det er klart, at halvdelen af ​​dem er kriminelle. Og det er derfor, at de forsøger at forlænge deres periode. Og derfor vil de gøre alt for at vinde næste valg, siger Walesa.

-Tusk er en af ​​de bedste politikere i Polen, så han (Kaczynski, red.) er især bange for ham, siger Walesa, der selv afviser at have fysik til at tage kampen op ved at genopstille. Walesa mener, at det at lave en særlig kommission for at stoppe Tusk, udstiller denne frygt.

Om medlemmerne af regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) siger Walesa:

– De er værre end kommunisterne. Kommunisterne og nazististerne tog vores kroppe, de myrdede os, men dem her, de tager vores sjæl og ånd og blander Gud ind i det. De sværger ved Gud. Disse mennesker er godt nok praktiserende, men de er ikke troende, siger den 79-årige tidligere præsident Lech Walesa.

– Hvis ikke de stoppes nu, så kan det kun ende i en borgerkrig, siger Walesa.

Den tidligere præsident deltager den 4. juni (årsdagen for de første delvist frie valg i Polen 1989) i en særlig march mod regeringen i Warszawa, sammen med borgmesteren, Donald Tusk og mange andre.

– Jeg tager med, for at forsøge at forhindre en borgerkrig, siger Lech Walesa til onet.pl.

LINK: Interview med Lech Walesa i onet.pl (polsk)

EU Polen
Lech Walesa under sit seneste besøg i Danmark i 2019. Her sammen med Mogens Lykketoft. Foto: Lars Møller.

lech_walesa_koebenhavn_2019_polennu_jens_moerch

lechwalesadonaldtuskjarekwalesagdansk752018polennu