Tusk: De to Kaczynski-brødre var uenige om EU

kaczynski
KRAKOW: Begravelsen blev ikke det store internationale tilløbsstykke på grund af flyveforbud. Til gengæld var de fleste nabolande og 150.000 polakker med til ceremonien.

GDANSK: Lech Kaczynski advarede Donald Tusk om hans tvillingbror Jaroslaw Kaczynskis holdning til det europæiske samarbejde i EU.


Den daværende præsident Lech Kaczynski advarede statsminister Donald Tusk om sin bror Jaroslaw Kaczynskis holdning til EU. Det skete da EU’s Lissabon-traktaten skulle ratificeres. Til TVN24 siger Donald Tusk:

Kaczynski advarsel om Kaczynski

– Lech Kaczyński advarede mig og sagde, at Jarosław ikke er vild med EU. Han (Lech Kaczynski, red.) var selv stor tilhænger af det polske medlemskab af EU. Jarosław er en stor euroskeptiker, siger Donald Tusk.

Kommentaren falder efter at den regeringskontrollerede polske forfatningsdomstol, netop har besluttet af polsk lov har forrang i forhold til EU-lovgivning, aftaler og afgørelser.

Polen har også i denne uge afvist at ville følge en dom fra EU-domstolen. Det er aldrig før sket, at et medlemsland ikke har villet følge EU-domstolen, fastslår Tusk.

Kaczynski og Polexit

Polen kan ikke være medlem af EU, hvis ikke landet følger EU-lovgivningen. På kort sigt vil den polske Kaczynski-regering formentlig bliver straffet med dagbøder, indtil Polen følger afgørelserne.

– Hvis ikke vi følger dommen giver Den Europæiske Union ingen mening. Den samme lov gælder for alle 27 EU-lande. (…). Konsekvensen kan være, at vi forlader EU – og den proces kan kun stoppes ved at stoppe Kaczynski og Orban, siger Tusk i samtalen på TVN24.

– For Kaczynski, Ziobro (Polens justitsminister, red.) og deres tilhængere er problemet at der findes institutioner, der kan kontrollere dem. (…) Problemet er, at PiS ikke vil udstille deres fejl. De vil være et parti, der gennemfører en “fejlfri” politik – og det kan de ikke uden at have kontrol over medierne og de uafhængige institutioner, siger Tusk.

Den tidligere polske præsident Lech Walesa, der har modtaget Nobels Fredspris, sagde under et besøg i København, at han ikke fatter at EU-landene lader Polen ødelægge EU indefra.

Omkom i Smolensk

Præsident Lech omkom i en flyulykke i Smolensk den 10. april 2010. Hans tvillingbror, nuværende partiformand og vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski, skulle også have været med på turen. Han meldte fra i sidste øjeblik.

To brødre – hver sin vej

Lech Kaczynski var en del af Solidarnosc-bevægelsen og oprøret i Gdansk fra 1980 – 1989, mens Jaroslaw Kaczynski var tæt forbundent med de kommunistiske myndigheder. Første gang Jaroslaw Kaczynski optræder på den polske oppositions side var i 1988 på opfordring fra Lech Kaczynski. Her var Jaroslaw medlem af et underudvalg ved Rundbordssamtalerne i 1988-1989, som betød at Polen kunne gennemføre det første delvist frie valg i Østblokken. Det var den 4. juni 1989, et halvt års tid før Berlin-muren faldt den 9. november 1989.

Jaroslaw Kaczynski var en fremtrædende kommunist før polakkerne vandt friheden i 1989. Her ses han på vej til 1. maj fest i 1979 i Bialystok. Arkivfoto.
Mere nyt om Polen og EU på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.